Continuam prezentarea celor mai importante evenimente, fapte si declaratii din viata economica a Romaniei anului 2015. Prima parte a lor, cele petrecute in perioada ianuarie-iunie 2015 o puteti citi aici. Anul 2015 fost extrem de dens in evenimente economice. De la explozia francului elvetian de la jumatatea lunii ianuarie pana la instalarea unui Guvern de tehnocrati si recentele decizii privind Bugetul pe 2016, HotNews a realizat o sinteza a evenimentelor economice care au avut loc in anul care in curand se va incheia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cititi mai jos principalele evenimente economice din a doua parte a anului.

  • IULIE

1 iulie. Negocierile cu FMI si CE vor continua, intrucat un acord cu institutiile financiare nu reprezinta doar ancore pentru Romania, ci si credibilitate, mai ales in contextul tensiunilor din Grecia si al celui intern, pe fondul unor masuri ample de relaxare fiscala, considera seful BNR, Mugur Isarescu.

2 iulie. Fostul presedinte Siveco Romania, Irina Socol, e condamnata, de Tribunalul Bucuresti, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.

2 iulie. ANAF a realizat in primul semestru venituri bugetare de 96,07 miliarde lei, in crestere cu 4,8% fata de programul bugetat (+4,37 mld. lei) si cu 8,82% (7,78 mld lei) fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie sustinuta de incasari mai mari la TVA, impozit pe profit si pe venit.

7 iulie. Guvernul vrea sa construiasca bugetul pe 2016 astfel incat sa respecte tinta de deficit asumata, de 1,2%, plus deviatia temporara de 0,5 puncte, daca va identifica masurile compensatorii care sa contrabalanseze impactul Codului Fiscal, taind cheltuielile inutile, potrivit ministrului Finantelor Eugen Teodorovici.

8 iulie. Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiestiextind masurile asiguratorii, punand sechestru asupra unor bunuri ce apartin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pana la concurenta sumei de doua miliarde de euro.

9 iulie. ANPC efectueaza controale tematice la toate bancile care au in portofolii credite in franci elvetieni, dar si la celelalte implicate in procese, a declarat presedintele autoritatii, Marius Dunca, care a precizat ca si-ar dori sa-i permita legea sa suspende bancilor creditarea.

9 iulie. Fostul vicepresedinte al BRD Sorin Popa va fi cercetat sub control judiciar in dosarul privind acordarea ilegala de credite, au hotarat procurorii DIICOT, dupa ce l-au audiat pe acesta.

10 iulie. Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.

15 iulie. Presedintele a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a lui Mihai-Viorel Fifor in functia de ministru al Transporturilor, intrucat persoana nominalizata nu are expertiza si experienta manageriala necesare, informeaza Administratia Prezidentiala. Premierul Victor Ponta a anuntat, ca Iulian Matache, secretar de stat la MT, este noua sa propunere pentru portofoliul Transporturilor.

15 iulie. Florentina Costache, fosta sotie a ministrului Finantelor Eugen Teodorovici, nu poate justifica 204.000 de euro, Agentia Nationala de Integritate cerand Curtii de Apel Bucuresti sa verifice veniturile obtinute de aceasta, impreuna cu familia, in perioada 2000-2012.

16 iulie. Ikea cumpara in Romania 33.600 de hectare de padure, de la o companie privata, in judetele Prahova, Buzau, Vrancea, Botosani si Bihor, prima achizitie de acest fel efectuata la nivel mondial de grupul suedez specializat in retailul de mobila si decoratiuni.

17 iulie. Presedintele Klaus Iohannis respinge noul Cod Fiscal si il retrimite Parlamentului spre reexaminare. Premierul Victor Ponta scrie pe Facebook, ca decizia lui Iohannis este una "pur politica", de blocare a activitatii economice a Guvenului, precizand ca aceasta decizie este "luata impotriva intereselor Romaniei".

20 iulie. Presedintele Klaus Iohannis promulga Codul de procedura fiscala.

20 iulie. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) blocheaza conturile Societatii Romane de Televiziune (SRTv), avand in vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat,

22 iulie: Reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este de fapt de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, intrucat cota medie de TVA pe cosul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%, plasand Romania sub toate statele din Europa Centrala si de Est, potrivit Consiliului Fiscal.

22 iulie. Guvernul a aprobat infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala, un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar national, iar presedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR, anunta Executivul.

24 iulie. Codul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe si impozite asupra Produsului Intern Brut, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciind decizia presedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a acestuia in Parlament

30 iulie. TVR achita datoria de 10 milioane de lei pentru care i-au fost blocate conturile de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar ANAF ar fi dispus sistarea popririi. Televiziunea a confirmat ridicarea popririi instituite de ANAF.

30 iulie. Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, spune ca nu este de acord cu proiectul de lege privind constituirea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala a sistemului financiar, condus de guvernatorul BNR, Dragnea sustinand ca este "ceva foarte grav" si ca nu a stiut de el.

31 iulie. Guvernul nu va reveni asupra pachetului de masuri incluse in Codul Fiscal, acesta urmand sa ramana in forma deja adoptata de Parlament, a afirmat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a adaugat ca va avea o discutie cu guvernatorul BNR pentru a-i prezenta inca o data argumentele

  • AUGUST

1 august. Filiala romana a grupului Roche cu sediul la Basel (nord) a confirmat ca face obiectul unei anchete cu privire la acordarea de mita in schimbul prescrierii de medicamente impotriva cancerului, relateaza Radioteleviziunea elvetiana (RTS) in pagina electronica

4 august. Fondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei sa tempereze amploarea si viteza de implementare a masurilor de politica fiscala, precum si noile planuri de cheltuieli pentru a reusi sa reduca treptat datoria publica, sa relaxeze povara fiscala si sa finanteze proiecte noi.

6 august. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) incepe verificarea persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat, cum ar fi asociati sau actionari care au imprumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achizitionat masini mai scumpe de 25.000 de euro, metodologia presupunand mai multe etape, care vor dura cel mult sase luni sau, daca sunt necesare informatii din strainatate, 12 luni.

6 august. Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie anul acesta face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an, cand se va trece de la deficit la exces de cerere, care se va reflecta in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent.

13 august. Directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Vincentiu Daniel Antonescu, e demis de Consiliul de Administratie, pentru management defectuos

19 august. O listare a OMV Petrom (SNP) la Londra utilizand certificatele de depozit (GDR) ar fi o dovada clara a subdezvoltarii pietei locale de capital, iar ASF, statul, BVB si toate institutiile pietei ar trebui sa faca eforturi mai mari pentru dezvoltarea bursei, potrivit sefului BVB, Ludwik Sobolewski.

26 august. Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut miercuri intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital

26 august. Cazierul fiscal va fi organizat ca o baza de date si se va elibera inclusiv in format electronic de catre orice organ fiscal competent in eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul contribuabilului, prevede un pachet legislativ aprobat in sedinta Guvernului

27 august. Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca partidele parlamentare au convenit, dupa discutiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizata a TVA, astfel incat taxa va fi redusa la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017

30 august. Senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat ca se retrage complet din politica si va demisiona atat din PSD, cat si din Senat, in pregatirea votului din Parlament prin care ar urma sa preia o functie de vicepresedinte al Curtii de Conturi, care va avea loc peste doua saptamani

31 august. Consiliul de Supraveghere al BCR l-a nominalizat pe vicepresedintele pentru Corporate Banking si Piete de Capital, Sergiu Manea, drept CEO succesor al lui Tomas Spurny, care va parasi pozitia de director general al bancii la sfarsitul lunii septembrie, a anuntat BCR.

31 august. Comisia de buget a Senatului a adoptat, in unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea liderilor partidelor politice, intre acestea fiind reducerea etapizata a TVA - la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

  • SEPTEMBRIE

1 septembrie. Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Palatul Victoria, ca doreste infiintarea unui "board al ANAF" care sa asigure implementarea politicilor bugetare, precizand ca vrea sa continue modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Reforma ANAF nu se poate finaliza din pozitia de "ruda saraca" a Ministerului Finantelor Publice, a avertizat, miercuri, seful agentiei, Gelu Stefan Diaconu, adaugind ca pentru a sustine schimbarea profunda a institutiei a propus premierului un board de specialisti dupa modelul Fiscului din SUA.

3 septembrie. Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut de Parlament, urmand sa fie transmis presedintelui spre promulgare, Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, aproband joi legea cu 279 voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri

3 septembrie. SC Petrotel Lukoil, a carei conducere a fost trimisa in judecata pentru infractiuni la legea societatilor comerciale, nu poate intra in procedura de lichidare sau dizolvare, a decis Tribunalul Prahova, intr-un dosar ce are ca obiect "masuri preventive" cerute de procurori, decizia nefiind definitiva

4. septembrie. Romania vrea sa inceapa discutii cu FMI si Uniunea Europeana pentru un nou acord, imbunatatit si flexibil, cel mai devreme in acest an, cu sprijinul celor mai mari partide politice, pentru a se proteja de socurile externe, a declarat pentru Bloomberg ministrul de Finante Eugen Teodorovici.

7 septembrie. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca a promulgat Codul fiscal, mentionand ca este foarte multumit de modul cum a decurs dezbaterea publica, inclusiv cea intre partide si votul final din Parlament.

8 septembrie. Producatorul de energie de stat Hidroelectrica, aflat in insolventa, a vandut microhidrocentrala Calugarita, din judetul Arges, Arhiepiscopei Argesului si Muscelului pentru 1,7 milioane lei, unitatea producand energie pentru a aproviziona 180 de gospodarii.

9 septembrie. Vicepresedintele ANAF Romeo Florin Nicolae, sef al Directiei Generale Antifrauda, este urmarit penal pentru trafic de influenta dupa ce, in 2010, ar fi pretins si primit 5.000 de euro de la reprezentantul unei firme penru solutionarea favorabila a unei contestatii impotriva unei decizii de impunere.

10 septembrie. Banca Comerciala Romana (BCR) a renuntat la vanzarea unor credite neperformante in valoare de circa 2,7 miliarde de euro, din cauza ofertelor prea scazute, au declarat doua persoane apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

16 septembrie Senatorul PSD Ilie Sarbu a fost votat, de plenul reunit al celor doua Camere, in functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit la Curtea de Conturi, cu 290 de voturi "pentru" si 108 "impotriva", acesta urmand sa demisioneze din Parlament ca urmare a preluarii acestei functii.

24 septembrie. Refugiatii care ajung in Europa ar trebui sa fie bineveniti, desi pe termen scurt presupun o cheltuiala pentru statele membre, intrucat pe termen lung s-ar putea dovedi utili pentru forta de munca, prin competentele si abilitatile lor, apreciaza viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

25 septembrie. Seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a fost numit joi presedinte al Comitetului pentru Analize Economice si de Piata din cadrul Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), cu un mandat de doi ani.

29 septembrie. Romania va cere in mod oficial FMI, in acest an, incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul de Finante Eugen Teodorovici, transmite Reuters. La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara"

30 septembrie. Un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International ar oferi un plus de credibilitate politicii economice a Romaniei, dar n-ar trebui sa fie axat pe balanta de plati, ci pe problemele ramase nerezolvate, respectiv reformele structurale, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

  • OCTOMBRIE

1 octombrie. Registrul Auto Roman (RAR) nu mai elibereaza carti de identitate pentru masinile Volkswagen cu motoare Euro 5, aflate in stocurile dealerilor. Ministrii Transporturilor si Mediului s-au intalnit la discutii pe tema scandalului VW, unde a participat si conducerea Registrului Auto Roman (RAR).

1 octombrie. Salariile cadrelor medicale cresc cu 25%, majorare de care vor beneficia peste 200.000 de angajati din sistemul sanitar, acestia fiind primii bugetari care primesc salarii marite dupa ce au fost majorate indemnizatiile unor demnitari, intre care presedintele si premierul. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, joi, ca tot personalul medical va beneficia din 1 octombrie de majorarea salariala de 25%.

5 octombrie. Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa in prima parte a anului viitor, urmand sa fie listata pe bursa in 2017, potrivit ministrului Energiei, Andrei Gerea.

6 octombrie. Pastrarea stabilitatii financiare nu este un "moft", pentru ca in lipsa acesteia economia de piata nu poate functiona corect si eficient, iar relaxarea fiscala devine o "pacaleala", reducand impozite pe o parte si taxand prin inflatie, depreciere si arierate la buget, potrivit guvernatorului BNR

6 octombrie. Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 3,4%, urmata de un avans de 3,9% in 2016, potrivit editiei de toamna a raportului World Economic Outlook (WEO) al FMI

8 octombrie. Guvernul va scuti si persoanele fizice, pe langa firme, de la plata penalitatilor stabilite pentru intarzierea la achitarea datoriilor catre bugetul de stat, precum cele provenite din inchirierea unor imobile sau din drepturi de autor, dar ar putea renunta si la o parte din dobanzile aplicate.

20 octombrie. Fiscul a demarat procedura de executare silita a Complexului Energetic Oltenia pentru datorii totale la stat de 24,8 milioane de lei acumulate pana la jumatatea anului, din care cea mai mare parte o reprezinta suma restanta la bugetul asigurarilor sociale, de 14,53 milioane lei, potrivit datelor ANAF. Compania a anuntat, miercuri, ca CE Oltenia a platit in primele noua luni, la buget, 413 milioane de lei si nu are datorii catre bugetul de stat.

26 octombrie. ANAF a inceput verificari in complexul comercial Dragonul Rosu, parte a operatiunii "Cristal", in cadrul careia in urma cu o saptamana au avut loc controlale simultane in 15 complexuri engros la nivel national

30/31 octombrie. Are loc incendiul din clubul "Colectiv", in urma caruia au murit 61 de oameni. Acest incident a dus la caderea Guvernului.

  • NOIEMBRIE

3 noiembrie. Cateva mii de angajati de la directiile de Finante din tara si din administratia locala au oprit lucrul, marti dimineata, cerand majorarea salariilor si reclamand ca salariile celor din Ministerul de Finante si ANAF au crescut printr-o Ordonanta a Guvernului adoptata "pe ascuns". Guvernul a revizuit imediat prevederea , masura ne-mai-aplicandu-se.

4 noiembrie. Premierul Ponta isi depune demisia.

4 noiembrie. Guvernul Ponta, reunit in ultima sedinta, a majorat salariile din Educatie astfel incat intreaga marire prevazuta in acordul semnat cu sindicatele din acest domeniu sa fie de 25%, de la 1 decembrie, premierul demisionar apreciind ca cineva i-a atras atentia ca trebuie adoptat acest act normativ.

9 noiembrie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca un guvern tehnocrat ar putea sa faca fata provocarilor, daca are un mandat clar si limitat, cu obiective de macrostabilitate economica, admitand ca premierul ar putea proveni chiar din banca centrala, cu conditia sa fie tanar.

10 noiembrie. Deputatii din Comisia de Buget au avizat proiectul de lege care ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul ipotecat, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri ale debitorului.

13 noiembrie. Premierul desemnat Dacian Ciolos a venit, vineri dimineata, la Palatul Victoria, pentru a discuta proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, la Guvern fiind prezenti si prim-ministrul interimar Sorin Cimpeanu, ministrul Fondurilor Europene Marius Nica si ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

15 noiembrie. Premierul desemnat Dacian Ciolos a anuntat, duminica, lista Cabinetului sau, format din 21 de membri, printre ministrii propusi fiind Lazar Comanescu - la Externe, Petre Toba- Interne, Mihnea Motoc- Aparare, Anca Dragu Paliu- Finante, Cristina Guseth- Justitie si Vasile Dincu - Dezvoltare Regionala.

16 noiembrie. Cresterea investitiilor publice in infrastructura, a PIB-ului potential, a exporturilor, precum si cresterea colectarii veniturilor publice prin conformarea voluntara a contribuabililor si accelerarea informatizarii ANAF se numara printre obiectivele ministrului propus pentru Finante, Anca Dragu. Guvernul va pastra toate masurile Codului Fiscal si pe cele aprobate ulterior, precum si cresterile salariale, pentru a mentine stabilitatea si predictibilitatea mediului fiscal, iar bugetul pe 2016 va prevede un deficit bugetar sub 3% din PIB, a declarat aceasta in cadrul audierilor din Parlament.

19 noiembrie. Presedintele executiv al EximBank, Traian Halalai, a fost audiat joi la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat in calitate de martor intr-un dosar privind "activitatea precedenta" a Exim Romania, potrivit Eximbank.

24 noiembrie. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 35/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care prevede majorarea acestor salarii cu 10%. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu este surprins de decizia sefului statului si ca masura poate fi aplicata cu mentinerea tintei de deficit de 3%, fara alte taieri.

25 noiembrie. Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional. Asociatia Romana a Bancilor apreciaza ca actul normativ pericliteaza piata creditului imobiliar prin restrictionarea drastica a accesului la finantare, avand efecte si asupra dezvoltatorilor imobiliari si sectorului contructiilor.

  • DECEMBRIE

2 decembrie. Licitatia pentru autostrada Pitesti-Sibiu nu poate avea loc pentru ca trei din cinci tronsoane nu au gata studiile de fezabilitate si avizul de mediu se da doar in integralitate, dar Guvernul incearca sa obtina derogare de la normele Comisiei Europene, au declarat, miercuri, surse guvernamentale

3 decembrie. Senatorul Dan Sova a fost retinut, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in noul dosar, in care este acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

4 decembrie. Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o intalnire cu Directorul Departamentului European al FMI, Poul Mathias Thomsen, in cadrul intrevederii fiind discutate "perspectivele pozitive" ale economiei Romaniei, dar si necesitatea continuarii reformelor economice, potrivit Presedintiei.

4 decembrie. Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a afirmat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

9 decembrie Avocatul Gabriel Biris a confirmat ca a acceptat propunerea ministrului de Finante, Anca Dragu, de a ocupa functia de secretar de stat in ministerul de resort.

9 decembrie. Proiectul de buget pentru 2016 consemneaza o abatere deliberata si de amploare de la regulile fiscale si poate conduce la derapaje pe deficit a caror corectare va genera probabil costuri economice si sociale mai mari decat beneficiile pe termen scurt ale relaxarii fiscale, avertizeaza Consiliului Fiscal.

10 decembrie. Autoritatea de Supraveghere Financiara a gasit nereguli in modul de stabilire a primelor RCA de catre unii asiguratori, a cerut refacerea calculelor in aceste cazuri si a decis, totodata, eliminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale pe care le pot aplica firmele de profil.

11 decembrie. BNR i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, sa retrimita in Parlament proiectul de lege privind darea in plata sau sa sesizeze Curtea Constitutionala, argumentand ca este necesara revizuirea din perspectiva financiara, juridica si etica, a declarat viceguvernatorul Bogdan Olteanu.