Cele mai mari banci daneze au renuntat la serviciile agentiei Moody's dupa ce acestea au fost asigurate de unii dintre cei mai mari investitori din tara ca opinia firmelor de rating au o valoarea limitata, relateaza Bloomberg.

Nykredit, cel mai mare creditor ipotecar danez si cel mai mare emitent de obligatiuni garantate cu active imobiliare din Europa, si-a terminat contractul cu Moody's pe 13 aprilie, justificand prin viziunea "volatila" a acestei agentii. De asemenea, Danske Bank A/S, divizia de credite ipotecare a Realkredit Danmark, cel de-al doilea furnizor de imprumuturi pentru locuinte, a renuntat la serviciile Moody's in iunie 2011, iar Jyske Bank, cea de-a doua banca listata din Danemarca, intentioneaza sa inchida acordurile cu Moody's, conform lui Steen Nygaard, seful trezoreriei Jyske.

"Ei tocmai au depasit limita de corectitudine. Nu este doar faptul ca avem o opinie si daca ei sunt impotriva noastra, ne suparam si plecam. Este vorba despre fundamente, unde noi pur si simplu nu putem urma argumentele Moody's", a declarat Nygaard intr-un interviu.

Moody's a criticat in luna iunie a anului trecut industria de obligatiuni ipotecare in valoare de 470 miliarde de dolari din Danemarca, cea de-a treia din lume dupa cele din SUA si Germania, pentru incapacitatea acesteia in ceea ce priveste reducerea riscurilor de refinantare, alimentate de neconcordanta dintre maturitatile de finantare cu cele de creditare.

Totusi, dupa acest moment, indicele de referinta Nykredit al celor mai tranzactionate titluri imobiliare din Danemarca a crescut cu 6,3% la un record, indicand faptul ca investitorii nu tin cont de criticile agentiei.

Purtatorul de cuvant al Moody's, Jessica Sibado, a spus joi intr-un interviu telefonic ca agentia "nu doreste sa comenteze relatiile sale comerciale. Moody's considera ca Danemarca are unul dintre cele mai puternice cadre de garantare a obligatiunilor din Europa. Cu toate acestea, din anul 2009, obligatiunile garantate au fost afectate de slabirea puterii emitentului de credite si de cresterea riscurilor de refinantare".

Din vanzarile de 2,3 miliarde de dolari pe care compania de rating le-a realizat, 31 de procente au provenit din Europa, Orientul Mijlociu si Asia, a comunicat aceasta, pe 12 martie. Nykredit si Jyske au refuzat sa arate cat platesc catre Moody's pentru ratingurile lor.

"Nu spun ca ratingurile nu conteaza. Cu siguranta ele conteaza", a afirmat Inger Huus Pedersen, seful investitiilor cu venit fix la Hellerup, fondul de pensii PKA cu sediul in Danemarca, care supervizeaza active totale de aproximativ 27 de miliarde de dolari. Acesta a mentionat ca obligatiunile ipotecare sunt considerate destul de sigure si ca este un sistem care a trecut prin multe incercari. In acelasi timp a adaugat si faptul ca "istoria a aratat ca agentiile de rating pot face greseli".

Nykredit a renuntat la Moody's dupa ce agentia a facut o evaluare a 114 institutii financiare in 16 tari. Moody's a spus ca poate retrograda bancile cu cel mult trei niveluri.

BRFkredit, un alt creditor ipotecar din Danemarca, si-a incheiat contractele cu Moody's in luna octombrie a anului trecut.

"Daca bancile mari incep sa se uite la bancile daneze si urmeaza exemplul, acest lucru poate diminua impactul reducerii ratingurilor si simplifica lucrurile pentru investitori", a mentionat vineri Prateek Datta, analist la Royal Bank of Scotland intr-o nota pentru investitori.

Investitorii, companiile si guvernele au inceput sa puna sub semnul intrebarii rolul agentiilor de rating dupa ce acestea au esuat in identificarea unor dezechilibre care au condus la criza financiara globala din 2008.

Conform unui raport al Senatului american din 2011, atat Standard & Poor's cat si Moody's si-au ajustat modul de clasificare a titlurilor de valoare garantate cu ipoteci la presiunea Goldman Sachs, UBS si cel putin alte sase banci. Cand companiile de rating si-au modificat evaluarile, in iulie 2007, acestea au facilitat declansarea crizei financiare, a precizat Subcomisia Permanenta de Investigatii a Senatului Statelor Unite in luna aprilie a anului trecut.