''Sa-l intalnesti pe Breivik este ca si cum l-ai intalni pe Hannibal'', canibalul din filmul horror ''Tacerea mieilor'', este afirmatia unui psiholog care l-a intervievat in arest, timp de 26 de ore, pe extremistul norvegian, informeaza The Telegraph.

Eirik Johannesen a fost chemat de avocatii apararii lui Breivik pentru a dovedi ca acesta era constient in momentul in care a ucis 77 de persoane anul trecut. Desi nu exista dubii in privinta vinovatiei lui Breivik, sanatatea sa mintala se afla in centrul unei anchete in curs de desfasurare in Oslo.

Psihologul a declarat tribunalului care se ocupa de cazul Anders Breivik ca este ''absolut convins'' de faptul ca extremistul norvegian nu este psihotic. De asemenea, Johannesen sustine ca opiniile radicale promovate de Breivik se datoreaza convingerilor sale politice extremiste si nu unei boli mentale.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenti, deschizand focul intr-o tabara de vara a Miscarii Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, imediat dupa ce a ucis alte opt persoane, intr-un atentat cu bomba vizand sediul Guvernului din capitala norvegiana Oslo.

Daca Anders Breivik este declarat lipsit de responsabilitate din punct de vedere, el risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata. In caz ca va fi declarat responsabil, Breivik risca 21 de ani inchisoare, o pedeapsa care ar putea fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos pentru societate.