​In fatidica zi de 11 septembrie 2001, decizii aparent neimportante au salvat vietile unor oameni care, fara doar si poate, ar fi murit in Turnurile Gemene din New York. O pauza de tigara, o ruta diferita de metrou sau chiar trezitul tarziu au facut diferanta intre viata si moarte. CNN a prezentat povestile unor oameni care au reusit sa se salveze datorita hotararilor inspirate luate in acea zi de toamna si care inca sunt bantuiti de faptul ca au trecut atat de aproape de moarte.

Panica la WTCFoto: Captura YouTube

Iata cateva dintre povestile relatate de CNN:

* Greer Epstein. Director executiv al companiei Morgan Stanley, ea nu isi lua aproape niciodata pauza si parasea foarte rar biroul ei de la etajul 67 al WTC. Cu 20 de minute insa de ora 9, in dimineata zilei de 11 septembrie 2001, a primit un telefon de la un prieten. "Ce-ar fi sa iesi la o tigara?". Amicul ei voia sa discute despre o intalnire de afaceri viitoare.

Incurajata de vremea calma si de cerul limpede, Epstein a raspuns afirmativ si a iesit din birou. In timp ce cobora cu liuftul, a simtit o zduncinatura, pe care insa a ignorat-o deoarece liftul avea mereu probleme.

In momentul in care a iesit afara si si-a aprins tigara, a vazut cum oamenii din jurul ei se uitau disperati in sus. Hartii cadeau din cer, iar la etajele superioare ale Turnului de Nord se observa foc si fum. In cladire se cascase o gaura imensa, iar Epstein isi aminteste ca s-a intrebat: "Cum vor repara asta?"

In acel moment, un avion de pasageri a intrat in biroul sau din Turnul de Sud.

Epstein sustine ca, daca nu si-ar fi luat acea pauza, ar fi murit in atentat. "Nu imi luasem niciodata o pauza inainte de pranz. A fost un lucru care s-a intamplat in ziua aceea. Si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta".

Astazi, ea le spune colegelor sale sa nu lase ca vietile lor sa fie conduse de cariere. "Traiam in lumea Morgan Stanley. Viata era job-ul meu. Inainte sa fiu concediata, am lucrat pentru ei aproape 20 de ani. Totul avea legatura cu munca. Nu mi-am luat vacante. Astazi, le spun oamenilor: Nu mai amanati. Luati-va vacanta. Faceti-va timp pentru familie".

Epstein afirma ca momentele prin care a trecut la 11 septembrie au scutit-o si de criticile mamei sale: "Nu mi-a mai facut niciodata observatie din cauza ca fumez".

* Daniel Belardinelli este unul dintre cei care continua sa planga si sa se intrebe "De ce eu?". Unchiul sau, William Cashman, planificase o excursie la Parcul National Yosemite si l-a invitat si pe el. Cashman a folosit milele acumulate de un prieten de-al sau prin programul Frequent flier pentru a cumpara doua bilete la zborul 93 al companiei United Airlines, de la Newark (New Jersey) la San Francisco, pe data de 11 septembrie.

Cu o saptamana inainte de plecare, Belardinelli l-a sunat pe unchiul sau sa-i spuna ca, din cauza unor obligatii la serviciu, nu mai poate merge.

William Cashman nu a mai ajuns nici el la Yosemite. A murit impreuna cu pasagerii si echipajul cursei 93, dupa ce s-au luptat cu atacatorii si au provocat prabusirea avionului in apropiere de Shanksville, in statul Pennsylvania.

WTC, sub atac

WTC, sub atac

Foto: Captura YouTube

Belardinelli s-a invinovatit luni de zile pentru ca l-a lasat singur pe unchiul sau. Intr-un final, a ascultat de sfatul socrului sau care i-a spus: "Trebuie sa-ti traiesti viata. S-au mai intamplat dezastre si in trecut". Asa ca, spune el, "mi-am vazut de viata".

* Elise O'Kane, insotitoare de zbor pentru United Airlines. Vroia sa lucreze in acea luna tura ei obisnuita, de la Boston la Los Angeles. In august insa, cand si-a stabilit programul zborurilor pentru septembrie in sistemul computerizar al companiei, a inversat din greseala doua numere din codul sau si a primit un program gresit.

A reusit sa faca schimb cu alte colege, modificandu-si toate cursele - cu exceptia zborului 175 din 11 septembrie.

Cu o seara inainte, a intrat din nou in sistemul computerizat si a incercat sa solicite acel zbor. Din cauza unei erori, sistemul s-a dereglat si, pana cand i-a procesat din nou cererea, depasise cu un minut ora limita permisa pentru astfel de modificari.

O'Kane a fost repartizata pentru un zbor Denver - Los Angeles: "Nu am fost fericita ca nu eram in acea cursa".

Pe drumul de la parcare pana la terminalul de pe Logan International Airport, femeia a stat alaturi de Robert Fangman, un insotitor de zbor in varsta de 33 de ani, fericit ca a fost chemat pentru zborul spre California. "Voi bea un Bloody Mary pe plaja. Va fi o calatorie minunata", a spus Fangman.

Avionul 175 al companiei United s-a izbit de Turnul de Sud al WTC, iar Fangman si colegele lui O'Kane au murit.

"De ce eu, din toti oamenii aceia minunati? Ce am facut? Nu sunt un sfant sau un inger", spune astazi femeia, amintindu-si cum a fost imbratisata de colegii sai care aflasera intreaga poveste. "Mi-au spus ca Dumnezeu are un plan pentru mine".

Imediat dupa atacuri, O'Kane si-a luat concediu, deoarece "se schimbase ceva in mine". In 2004 a absolvit o scoala de asistente si se confrunta zilnic cu situatii aflate intre viata si moarte. Continua insa sa lucreze si pentru United Airlines. Primul ei zbor dupa ce s-a intors, in 2005, a fost de la Boston la Los Angeles, cursa 175. A mers la barul de care ii spusese Fangman si a baut o Bloody Mary in memoria sa.

Cu ajutorul CNN, ea a gasit familia lui Fangman, care i-a spus sa nu se simta vinovata de moartea lui.

* Rob Herzog lucra ca vicepresedinte de operatiuni pentru compania de asigurari Marsh & McLennan's, la etajul 96 al Turnului de Nord. In mod obisnuit, la ora 8:45 era la birou, insa, in ziua aceea, s-a oprit la un oficiu postal, dupa care a luat un metrou local spre serviciu, in loc sa se urce intr-o garnitura expres.

A intarziat 5 minute si, in momentul in carea a ajuns la World Trade Center, un Boeing 767 intrase deja in cladire.

"Am fost norocos", spune barbatul, care nu crede ca a fost salvat de interventie divina sau de pozitia astrelor.

Marsh & McLennan a pierdut 295 de angajati in atac.