Cu costumele lor sobre, camasile apretate si cravate fade, faimosii "salarymen" (angajati) japonezi nu pot sa se laude ca inoveaza in materie vestimentara.

Dar acesti actori neobositi care sustin economia nipona isi vor schimba uniforma, incepand de miercuri, pentru tricouri lejere si pantofi sport, scopul declarat fiind economisirea curentului electric consumat de aparatele de aer conditionat, pe fondul crizei de electricitate care afecteaza Japonia dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, relateaza AFP.

Japonia a introdus in 2005 sistemul "Cool Biz" (munca in tinuta lejera) care incurajeaza angajatii sa renunte la cravata si la vesta in intervalul 1 iunie - finele lui octombrie, pentru a lupta impotriva valurilor de caldura si a limita emisiile de gaze cu efect de sera.

In acest an, ministrul mediului Ryu Matsumoto a decretat "Super Cool Biz" incepand cu 1 iunie, pentru a reduce si mai mult consumul de electricitate.

Obiectivul este compensarea opririi mai multor reactoare nucleare in nord-estul Japoniei, tara afectata in 11 martie de un cutremur devastator si de valuri tsunami gigant.

Pentru lansarea oficiala a acestei campanii, guvernul a organizat miercuri o defilare de moda la Tokyo, unde temperatura era mai degraba rece, iar reactiile nu au intarziat sa apara pe Twitter.

"Scoateti costumul de pe un salaryman si el va continua, in ciuda a toate, sa semene cu un salaryman", a comentat mister_tim.

"Japonia lanseaza 'Super Cool Biz' pentru a te imbraca mai lejer si a economisi energie la birou. Dar oamenii se plang ca le e frig. Puneti inapoi blestemata de vesta!", a afirmat ironic Kanetaka Maki, cercetator intr-o universitate.

Incepand cu 11 martie, productia de electricitate a scazut in regiunea Tokyo, unde traiesc si lucreaza aproximativ 35 de milioane de oameni.

Luminile de la vitrine au scazut in intensitate in timpul noptii, WC-urile si apa nu mai sunt incalzite in toaletele publice, iar pe culoarele cladirilor de birouri functioneaza un bec din doua.

"Super Cool Biz" incurajeaza intreprinderile si cladirile publice sa regleze temperatura climatizoarelor la 28 de grade Celsius.

De asemenea, angajatii sunt incurajati sa poarte blugi sau pantaloni din panza subtire si tricouri. Purtarea de pantaloni scurti sau papuci nu este insa permisa.

Guvernul si prefectura din Iwate, devastata de tsunami, a decis insa sa nu accepte blugii, pentru a nu "incomoda" vizitatorii, dupa cum scrie agentia de presa Kyodo.

Dar obiceiurile se schimba greu in Japonia si deocamdata nu se stie daca multi dintre acesti "salarymen" vor indrazni sa se plimbe in camasa cu maneca scurta.

In fiecare vara, numerosi angajati isi ascund cravata si vesta intr-o punga si se grabesc sa le puna cand pleaca la clienti sau intra in birou.

Cu ocazia primei campanii "Cool Biz" din octombrie 2005, ministerul Mediului a anuntat ca a fost realizata o economie de 460.000 de tone de CO2, respectiv echivalentul emisiilor a circa un milion de locuinte.