"Semnarea din Turcia a acordului privind Nabucco va fi un pas util pentru diversificarea rutelor energetice", a declarat emisarul special al SUA pentru Eurasia si problematica securitatii energetice, Richard Morningstar, prezent la Baku, relateaza apa.az. Acesta a precizat ca acordul care va fi semnat pe 8 iunie intre tarile de tranzit va determina Azerbaidjan, Turkmenistan si alte state sa faca o alegere buna in ceea ce priveste furnizarea de gaze. Richard Morningstar a mai spus ca Azerbaidjanul este liber sa aleaga cui sa vanda gaze. "Piata gazelor este libera si dinamica. Vrem doar sa existe un echilibru aici si alternative".

Potrivit reprezentantului SUA, vanzarea de gaze azere catre Rusia nu are niciun impact negativ asupra proiectelor de energie de pe coridorul sudic. El a subliniat faptul că volumele de vânzări de gaz azer către Rusia sunt mici si de aceea Azerbaidjan poate sa-si diversifice exporturile.

Acordurile de Sprijin al Proiectului pentru Gazoductul Nabucco au fost finalizate si vor fi semnate de catre companiile Nabucco si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia) la Kayseri, Turcia, pe 8 iunie, informeaza Nabucco Pipeline International GmbH. "Acordurile de Sprijin al Proiectului reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Pipeline International GmbH.

Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin "Nabucco", a declarat presedintele companiei azere SOCAR, informeaza apa.az. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. "Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele", a precizat presedintele SOCAR. Potrivit acestuia, pozitia Azerbaidjan privind analizarea si a altor proiecte de transport al gazelor catre Europa este normala. "Dorim realizarea acestui proiect, deoarece daca se realizeaza, oportunitatile noastre se extind", a precizat Rovnag Abdullayev.

Participantii din consortiul Shah Deniz din Azerbaidjan asteapta pana la 1 octombrie 2011 propuneri pentru exporturi de gaze din partea grupurilor care vor sa dezvolte conducte de interconectare, potrivit unor surse citate de news.Az. Sunt conducte precum ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), TAP (Trans Adriatic Pipeline) si Nabucco, tranzotul facandu-se prin Turcia. "Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica", spun sursele citate.