Doua bombardiere au zburat timp de peste doua ore in spatiul aerian din Marea Chinei de Est fara a anunta autoritatile chineze, intr-un gest vazut ca o "sfidare" la adresa Chinei, scrie New York Times. Reamintim ca Beijingul a anuntat sambata stabilirea unei "zone de identificare si aparare aeriene" in Marea Chinei de Est, perimetru care include insulele aflate sub controlul Japoniei, dar care revendicate de China. Masura a provocat proteste aprinse la Tokyo.

Bombardier B 52 al armatei SUAFoto: defense.gov

Oficiali ai Pentagonului au declarat, citati de NY Times, ca zborul celor doua bombardiere B52 a facut parte dintr-o misiune de rutina planificata inainte ca guvernul chinez sa-si anunte oficial pretentia controlului asupra spatiului aerian din Marea Chinei de Est.

Anterior, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, declarase ca SUA sint "profund ingrijorate" de decizia Chinei, calificand-o drept "o incercare de destabilizare si schimbare a status quo din zona".

In declaratia sa, Hagel a reamintit ca, potrivit tratatelor care leaga SUA de Japonia, fortele americane isi vor apara aliatul in cazul unei agresiuni, prevedere care se aplica si Insulei Senkaku - adica insula aflata in disputa intre Japonia si China.

Crearea acestei noi zone de aparare aeriana este insotita de reguli pe care trebuie sa le respecte toate avioanele care o tranziteaza, sub amenintarea unei interventii a fortelor armate, a anuntat Ministerul chinez al Apararii intr-un comunicat de presa.

Aeronavele trebuie sa furnizeze planul precis de zbor, sa-si afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa "raspunda intr-un mod rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de autoritatile chineze.

Trasarea acestei zone de aparare aeriana, prezentata pe o harta difuzata de minister, arata ca zona acopera o suprafata intinsa in Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan.