Victor Ponta, primul in sondajele PSD pentru Primaria Capitalei. Cu o jumatate de an inainte de scrutin, PSD fie nu are candidati, fie cei care isi doresc stau prea prost in sondaje Partidele au intrat in febra alegerilor din 2016. Alegerile locale de anul viitor vor fi un prim test, iar Primaria Generala a Capitalei va fi una dintre primariile pentru care se va da cea mai mare lupta. Potrivit unor sondaje interne realizate de PSD, obtinute de "Evenimentul zilei", la capitolul intentie de vot, la intrebarea deschisa pe cine ati vota la Capitala, cel mai bine s-a situat Victor Ponta, urmat de Calin Popescu Tariceanu, cu peste 40%. Acestia sunt urmati de Ecaterina Andronescu - 44%, Robert Negoita - 35% si Sorin Oprescu - 32%. Alina Gorghiu are o intentie de vot de 21%, in timp ce candidatul PNL pentru Primaria Generala, Cristian Busoi, nu trece de 18%. De mentionat este ca sondajele au fost facute atat inainte de tragedia din Colectiv, cat si dupa. "Nu sunt diferente la intentia de vot intre cele doua sondaje, insa sunt diferente mari in ceea ce priveste increderea. Au scazut mult", au declarat pentruEVZsurse din PSD.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Universitatea din Bucuresti: Vrem sa le retragem titlurile de doctori lui Ponta, Oprea si Lia Olguta Vasilescu. Schimbare de reguli in cazul acordarii si retragerii titlurilor de doctor, dupa ce ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat ca, de la anul, aceasta responsabilitate va cadea practic in mainile universitatilor. In aceste conditii, reprezentantii Universitatii din Bucuresti spun ca vor demara procedura de retragere a titlurilor de doctor obtinute in mod fraudulos. Universitatea din Bucuresti va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea si Olguta Vasilescu daca va exista de la anul procedura legislativa care va permite universitatilor sa faca asta. Cel putin asa sustine rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, dupa ce ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a dat de inteles ca din 2016 universitatile ar putea primi responsabilitatea de acordare si retragere a titlurilor de doctor. Pana acum, de acest lucru se ocupa Ministerul Educatiei. De asemenea, a mai adaugat Curaj, intreaga procedura va fi atent monitorizata in ceea ce priveste calitatea si corectitudinea de catre angajatii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), anuntaAdevarul.

"Daca vine un cutremur cu 2000 de raniti, nu facem fata". "Daca vine un cutremur cu 2000 de raniti, nu suntem pregatiti", avertizeaza dr. Doina Gosa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti. Dupa fiecare tragedie in care autoritatile si-au demonstrat incompetenta si limitele, cu totii ne-am intrebat cum se vor descurca acestea in cazul unui seism major. Raspunsul este dat acum oficial chiar de managerul uneia dintre institutiile cheie in caz de catastrofa. "Vreau sa trag un semnal de alarma, pentru ca nu trebuie sa merge asa inainte", a explicat dr. Doina Gosa, intr-un interviu acordat Romaniei libere. "Dupa tragedia de la Colectiv ￯ am scris-o si intr-un raport pe care l-am dat Ministerului Sanatatii - am invatat ca ne-am descurcat greu cu 180 de raniti. (...) le-am dat sange prioritar si am acoperit si pacientii regulati. Dar ce facem daca vine un cutremur cu 2000 de raniti? Nu suntem pregatiti. Noi ar trebui sa avem un stoc de sange de rezerva si nu il avem. Este obligatoriu sa il avem, iar in tarile civilizate sangele este pastrat in acest stoc de rezerva si zece ani", a avertizat directoarea Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, informeazaRomania Libera.

Bucuresti, capitala europeana in care cobori din masina in canal. Explicatia absurda prin care tot cetateanul e responsabil. Gurile de canal fara capac sau gropile din asfalt prost semnalizate fac victima dupa victima in Bucuresti, o capitala europeana. De vina sunt lipsa de reactie a autoritatilor sau proasta gerstionare a situatiei din teren. Nu mai departe de ieri, o femeie si-a rupt piciorul cand a coborat din masina si a cazut intr-un canal neacoperit, adanc de 4 metri, de pe bulevardul Pallady. Politistii fac cercetari pentru neglijenta in serviciu si vatamare corporala din culpa. Cei de la Apa Nova au venit si au adus un capac cu care au acoperit canalul in care ieri femeia a cazut la o adancime de peste 4 metri . Oamenii care locuiesc in zona spun ca nu e posibil ca in Romania in 2015 sa fie de nevoie de mai bine de 1 an pentru ca o gura de canal sa fie astupata, scrieStirileProtv.ro.

Un imigrant roman a convins Germania sa dea ajutor social doar daca locuiesti acolo sase luni. Luna aceasta, Curtea Federala Sociala din Germania a decis ca orice cetatean din UE care a locuit cel putin sase luni in tara poate avea drept de asistenta sociala. Totul s-a petrecut datorita unui roman care nu a reusit sa se incadreze in programul clasic de somaj si de asistenta sociala al Germaniei, asa ca a mers cu problemele sale la tribunal. Asta a dus la niste reactii destul de acide din partea unor germani, inclusiv la un editorial in Der Spiegel despre urmarile nefaste ale unei asemenea decizii. In text, romanul in cauza e prezentat ca un inconstient care nu s-a gandit ca nu poate sa-si intretina o familie de patru persoane doar din vanzarea ziarelor pe strada, asa c-a intins mana la statul german pentru ajutor. De acolo, autorul extrapoleaza ca toti romanii ar putea sa vina in Germania ca niste paraziti sociali, pentru c-ar castiga mai mult din asistenta sociala acolo, decat din munca in Romania, anuntaVice.com.

Metrorex refuza sa spuna cat a costat studiul de fezabilitate. Studiul pentru noua magistrala M5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon a fost realizat de Metroul SA. Regia sustine ca trebuie sa intrebe la compartimentul resort care este pretul De parca ar fi secret de stat, Metrorex nu stie cat a costat studiul de fezabilitate la metroul din Drumul Taberei, stie doar cine l-a facut. "Studiul de fezabilitate Universitate - Pantelimon a fost realizat de catre Metroul SA in 2006"., se arata intr- un comunicat primit de la Metrorex. Proiectarea si executia fiind realizata de catre Asocierea Astaldi-FCC ACM-AB. Cu toate acestea, pericolul pandeste in continuare in zona Palatului Cotroceni, informeazaEVZ.