Serviciul suedez de informatii a catalogat "pregatirile de razboi" din Rusia drept cea mai serioasa amenintare cu care se confrunta tara nordica, potrivit Wall Street Journal. Analistul sef al Serviciului suedez de informatii sustina ca activitatea serviciilor rusesti de informatii s-a intensificat in contextul tensiunilor din Ucraina si Crimeea si ca numarul atacurilor cibernetice a crescut si s-au concetrat pe zone din societate pe care statul suedez trebuie sa le protejeze.

SuediaFoto: Google Maps

"Fara sa intram in detalii, observam o intensificare a activitatilor serviciilor ruse de informatii din cauza celor ce se intampla in Ucraina si Crimeea", Wilhelm Unge, analist sef in cadrul Serviciului suedez de informatii Säkerhetspolisen.

Potrivit lui Unge, atacurile cibernetice au sporit si au fost concetrate pe anumite zone din societate pe care statul suedez trebuie sa le protejeze, insa nu a oferit mai multe detalii.

Unge mai sustine ca Suedia s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe tentative ale Rusiei de a recruta agenti in tara nordica si de a accesa informatii sensibile.

"Discutam despre informatii privind semnale, penetrare a infrastructurii de aparare, achizitia la scara larga a unor harti precum si alte activitati de informatii in domeniu. Toata lumea isi aduce aminte de atacurile aeriene simulate impotriva Suedie din urma cu un an. Face parte dintr-un tipar", mai spune oficialul suedez.

In luna martie anul trecut, Rusia a executat o serie de exercitii aeriene deasupra Marii Baltice, iar avioanele de vanatoare rusesti au zburat pana la granita suedeza. Armata din Suedia a fost criticata atunci ca in replica nu a ridicat in aer avioanele sale de vanatoare. In schimb, avioanele de vanatoare NATO au fost trimise in aer ca raspuns la manevrele rusesti, aminteste Wall Street Journal.

Suedia nu este un stat membru NATO si nici nu are in plan sa adere la alianta.