Ambasadorul in Finlanda, Catalin Avramescu, a cerut renuntarea la comunicarea pe cifru si, de asemenea, s-a opus trimiterii de catre Guvern a unui atasat pe probleme de munca, a declarat, sambata seara, la Antena 3, ministrul de Externe, Titus Corlatean. Seful diplomatiei a precizat ca diplomatul va fi chemat pentru explicatii, relateaza Mediafax.

Raspunzand unei intrebari, Corlatean a declarat ca Avramescu este inca ambasador in Finlanda, "dar nu am semnale neaparat incurajatoare profesional".

"In Finlanda avem o capitala importanta, unde avem parti bune, dar avem si dificultati, gen mai avem conationali care mai sunt pe acolo si genereaza niste reactii din partea finlandezilor. Mai e si o atitudine constanta - in ultima vreme nu atat de vizibila - pe chestiunea legata de Schengen. Or, o astfel de capitata trebuie tratata profesionist din punctul de vedere al reprezentarii diplomatice. Si de acolo ne-au venit cel putin cateva chestiuni care m-au uimit profesional", a declarat Corlatean la postul Antena 3.

Corlatean a precizat ca a fost informat ca Avramescu a cerut sa renunte la comunicarea pe cifru si s-a opus trimiterii unui atasat pe probleme de munca.

"O cerere din partea ambasadorului de a renunta la comunicarea pe cifru, de exemplu, m-a uimit. Inseamna fie ca nu are obiectul muncii si nu are ce face si nu are ce scrie. In orice capitala europeana pot aparea lucruri pe care nu le dai in clar, pe inforgrama, le dai pe un cifru. Si atunci are o mare problema profesionala. Si o alta chestiune, care iarasi m-a uimit: s-a opus la trimiterea atasatului de munca din partea Guvernului Romaniei. Ministerul Muncii a decis ca avem nevoie, avem probleme cu romanii de acolo, trebuie sa fie un om, asa cum exista si in alte capitale europene, care sa se ocupe de reinsertia sociala, de relatia cu autoritatile respective, pe problemele sociale, munca. Or, nu avea competenta sa indrazneasca sa se opuna la asa ceva", a spus ministrul.

Potrivit ministrului Corlatean, "avem o problema pe care o vom clarifica foarte rapid, pentru ca il voi invita pe domnul ambasador sa vina putin acasa, sa discutam modul in care isi indeplineste mandatul de reprezentare a intereselor Romaniei".

Avramescu, apropiat si sustinator al presedintelui Traian Basescu, a fost sef al Cancelariei Prezidentiale inainte de a deveni ambasador in Finlanda, precizeaza Mediafax.