Bacteria E.coli, care a provocat moartea a 18 persoane in Europa, pare deosebit de rezistenta la antibiotice, a anuntat joi universitatea din Hamburg, ai carei cercetatori au fragmentat genomul tulpinii responsabile de aceste imbolnaviri, relateaza AFP.

"In cadrul primelor analize, inca preliminare, au putut fi stranse unele dovezi privind agresivitatea deosebita si rezistenta la antibiotice a tulpinii de E.coli (responsabila de imbolnavirile din prezent)", potrivit unui comunicat al clinicii universitare Hambourg-Eppendorf.

Datele obtinute de oamenii de stiinta "vor permite dezvoltarea unor instrumente moleculare pentru elaborarea unui diagnostic precis" al tulpinii incriminate, potrivit comunicatului. Pe de alta parte, ei vor putea studia "cum s-a putut dezvolta tulpina, de ce se propaga cu aceasta viteza si de ce simptomele pe care le declanseaza sunt asa de violente".

Circa 2.000 de cazuri de contaminare cu aceasta bacterie au fost inregistrate joi in Germania, dintre care 500 de SHU.

Analiza comparativa a aratat ca aceasta bacterie are o secventa similara cu 93% din tulpina CEEA 55989, care a fost izolata in Republica Centrafricana si cunoscuta pentru ca a provocat epidemii de diaree foarte grave, , potrivit Healthland.

Tulpina bacteriei E. coli este "noua", a declarat joi un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai multi cercetatori chinezi care au analizat genele tulpinei au anuntat ca acestea sunt rezistente la mai multe tipuri de antibiotice si ca bacteria este foarte toxica, relateaza Reuters.

Expertii chinezi de la Institutul Genetic care colaboreaza cu Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf au finalizat analiza genelor bacteriei.

"Aceasta E. coli este o noua tulpina de bacterie, foarte infectioasa si toxica," au declarat ei.

Reinhard Burger, presedintele Institutului Robert Koch, a declarat ca "s-ar putea sa nu stim niciodata" de unde a provenit bacteria.

Peste 1.500 de oameni au fost infectati cu tulpina de E. coli enterohemoragic, iar 17 persoane au decedat - 16 in Germania si una in Suedia.

Miercuri s-au raportat 365 de noi cazuri, un sfert din acestia suferind de sindromul hemolitic si uremic (SHU). Intre acestia se numara si doi cetateni americani care au calatorit la Hamburg, unde s-au numarat cele mai multe cazuri.

"Numarul cazurilor se va reduce, dar cat va dura, nu sunt sigur. Ar putea sa fie vorba de saptamani, luni," a spus Burger pentru BBC.

Intre timp, Rusia a interzis toate importurile de legume proaspete din Europa, iar mai multe state europene, printre care Cehia, Franta, Belgia sau Olanda au oprit de la import sau vanzare castraveti din Spania, desi s-a stabilit ca nu aici se afla sursa infectiei.

Comisia Europeana a anulat alerta lansata la nivel european cu privire la castravetii din Spania, tara care a anuntat ca intentioneaza sa solicite despagubiri pentru prejudiciile cauzate agricultorilor din acest stat. Ministrul spaniol de Externe, Trinidad Jimenez, a anuntat ca tara sa va evalua cuantumul daunelor provocate si va cere, apoi, compensatii Comisiei Europene.