Ambasadorul Danemarcei in Romania, Michael Sternberg, a declarat, miercuri, ca spera ca incertitudinea privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European sa fie clarificata, potrivit Agerpres. Diplomatul crede ca proiectul de lege privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, aflat in dezbaterea Senatului, reprezinta un pas inainte in acest sens.

"A fost o perioada de incertitudine, dar sunt sigur ca pe 28, sau dupa 28 (n.r. iunie) totul va fi clar si ne vom intoarce la normalitate - pe 28 iunie cand va avea loc Consiliul European", a spus ambasadorul Danemarcei, tara care asigura presedintia prin rotatie a UE, dupa intalnirea Comisiei senatoriale de politica externa cu ambasadorii statelor UE acreditati in Romania.

Senatul va adopta proiectul de lege privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, iar ambasadorul danez crede ca acesta reprezinta un pas in clarificarea reprezentarii la institutiile europene.

"Cred ca este un pas definitiv inainte, este un pas in directia clarificarii procedurilor in ceea ce face fiecare si cred ca este foarte bine pentru ca reaminteste de sistemul pe care il avem in Danemarca unde implicam Parlamentul foarte mult si prin intermediul Legislativului populatia este informata despre ceea ce se intampla in UE. (...) Este o sarcina uriasa a administratiei pentru ca trebuie sa pregateasca multe hartii. Sper ca ministerele care trebuie sa sprijine acest proiect trebuie sa fie implicate sa faca acest lucru pentru ca reprezinta un obiectiv important. Desigur, sunt alte costuri, dar sunt si beneficii. Veti avea un Parlament mult mai implicat, o populatie mult mai implicata in ceea ce priveste chestiunile complicate ale UE intr-un mod mai bun. Sunt costuri, dar sunt si beneficii", a spus oficialul danez.

Presedintele Comisiei pentru politica externa, Mircea Geoana, a spus ca, in intalnirea avuta cu ambasadorii acreditati la Bucuresti din statele UE, acestia au "incurajat" ca subiectul reprezentarii la Consiliul European sa fie clarificat "cu calm si rational".

"Subiectul participarii la Consiliul European a fost ridicat in mod diplomatic, evident, de catre ambasadorii prezenti aici la Senat. (...) A fost o incurajare ca acest subiect sa fie tratat cu calm si rational. Evident ca nimeni nu doreste ca acest subiect sa explodeze pe masa Consiliului. Ar fi un lucru contraproductiv si pentru reputatia noastra, dar si pentru atmosfera generala deja foarte agitata din Europa. Sunt multe alte teme mai complexe decat acest tip de problematici", a spus Geoana.