China se confrunta cu un misterios val de explozii de pepeni verzi, care ar putea fi cauzat de folosirea unui produs chimic de catre cultivatori, relateaza AFP.

Aproape 50 de hectare de culturi de pepeni verzi din orasul Danyang, situat in provincia orientala Jiangsu, au fost distruse, din cauza acestui fenomen, care s-ar putea explica prin utilizarea excesiva de forclorfenuron, un accelerator de crestere.

"In 7 mai, am numarat 80 (de pepeni care au explodat, n.r.), dar inainte de dupa amiaza au mai fost 100", a declarat un cultivator, Liu Mingsuo, citat marti seara intr-un reportaj al televiziunii centrale CCTV.

Liu a explicat ca a stropit in ziua precedenta pepenii cu acest produs chimic care favorizeaza diviziunea celulara si permite cresterea marimii fructelor, imbunatatirea culorii si a randamentului culturii, si care nu este interzis la vanzare.

CCTV spune insa ca precipitatiile puternice ar putea si ele explica aceste explozii si ca taranii care nu au folosit acest produs s-au confruntat si ei cu pagube.

Orice ar fi, acest val de explozii ar putea creste neincrederea chinezilor in produsele alimentare proprii, pentru producerea carora se folosesc masiv ingrasaminte chimice.

De la marele scandal al laptelui contaminat cu melamina (2008, sase copii ucisi), tara s-a confruntat cu numeroase scandaluri alimentare, printre care cele ale carnii de porc sau orez incarcat cu metale grele.