Statele UE ai caror cetateni "saraci si discriminati" vin in Suedia sa cerseasca trebuie sa achite factura cu cheltuielile sociale si a statului providenta, scriu doi politicieni din cadrul Partidului Liberal (Folkpartiet) in editia de marti a Dagens Nyheter, relateaza site-ul TheLocal.s, potrivit Mediafax.

"A venit vremea ca facturile sa ajunga acolo unde le este locul", scriu Lotta Edholm, de la Primaria Stockholm, si Erik Scheller, candidat in alegerile pentru Parlamentul European (PE) in acest articol. "Stockholmul nu mai este alcatuit din oras si suburbii, ci din oras, suburbii si tabere", subliniaza cei doi influenti politicieni liberali.

"Frigul din spatele peretilor facuti din pungi de plastic, zapada topita in loc de apa curenta si galetile de plastic pentru gunoi ne par o viata de netolerat tuturor acelora dintre noi care avem un acoperis deasupra capului si apa calda la robinet", continua ei. Edholm si Scheller subliniaza ca faptul ca o asemenea viata, in tabere la marginea Stockholmului, este preferabila vietii in tara de origine este cel mai socant lucru.

"Ca semeni, reactionam si mai puternic atunci cand ne dam seama ca persoane din Europa fug in ele si nu de ele", subliniaza cei doi, care afirma ca noua din zece persoane care cer bani pe strazi, in Suedia, sunt romi romani care au fugit in nordul Europei sa scape de saracia si discriminarea din tara lor. Ei argumenteaza ca Romania nu face suficient pentru a-i ajuta pe cei mai saraci dintre cetatenii ei.

"Eu cred ca pot sa existe bani pentru acest lucru in bugetul general roman", a declarat Scheller pentru agentia TT, subliniind ca Romania foloseste in prezent doar 20% din fondul social european alocat.

Pe termen lung, este necesar ca Suedia sa poata sa trimita orice facturi cu servicii sociale cheltuite cu cetateni romani la Bucuresti", afirma cei doi politicieni, insa aceasta masura este necesar sa fie adoptata la nivelul Uniunii Europene (UE) ca directiva, sunt ei de parere. "Este un proces lung, dar cel mai important lucru este ca romii din Romania sa ajunga standarde de viata acceptabile, acesta este scopul pe termen lung", a declarat Scheller.

"Romania si nu Suedia, si nici individul care cerseste, trebuie sa plateasca factura pentru prabusirea totala a politicilor sociale ale tarii", se arata in articol.

Edholm si Scheller resping, pe de alta parte, indemnurile altor politicieni ca cersitul sa fie interzis. "Este o atitudine profund tragica", scriu ei. "Oamenii fara resursele necesare trebuie sa poata sa le ceara semenilor lor hrana", argumenteaza cei doi.