​Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis, joi, contestatia depusa de fostul deputat UDMR de Timis Toro Tibor si a decis inregistrarea ca partid politic a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), anunta Agerpres. Sentinta Curtii de Apel este definitiva.

Porumbel stilizat PPMTFoto: Hotnews

Pe 20 mai, HotNews.ro a prezentat, in premiera, statutul, programul politic, sigla si pe membrii fondatori ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Desi numele sau nu a aparut in documentele de constituire ale noului partid, euroaparlamentarul Tokes Laszlo are un rol important in noua constructie politica. Sub sigla care reprezinta un porumbel stilizat, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) isi propune sa militeze pentru autonomia maghiarilor din Transilvania. Trei dintre cei patru membri fondatori sunt lideri ai Partidului Civic Maghiar, care lupta pentru autonomie si se prezinta alternativa la UDMR.

Purtatorul de cuvant al CAB, Daniel Gradinaru, a declarat joi ca judecatorii CAB au luat aceasta decizie dupa o amanare a pronuntarii, admitand astfel recursul reprezentantilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania la decizia Tribunalului Bucuresti.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, pe 14 iulie, cererea depusa de fostul deputat UDMR de Timis Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului National al Maghiarilor, privind infiintarea unei noi formatiuni politice, intitulate Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

"Laszlo Tokes este pe undeva mentorul acestui partid. Noi suntem mandri de acesta eticheta ca suntem partidul lui Tokes. Laszlo Tokes este o personalitate marcanta cu un set de valori, dar el fiind europarlamentar nu poate avea functii in partid", declara Toro Tibor, pe 5 mai, inainte de a depune cererea la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit acestuia, totul a inceput, in decembrie 2010, cand Consiliul National Maghiar din Transilvania, al carui presedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes, a decis infiintarea unui nou partid: "Un partid care nu are un buget mare, insa sa reprezinte interesele comunitatii maghiare in primul rand, ale ardelenilor. Consiliul National Maghiar din Transilvania, ca si miscare politico-civica, a sprijinit infiintarea acestui partid din punct de vedere logistic si moral", spunea Tibor Toro in luna mai.

El a recunoscut ca una dintre prioritatile formatiunii este obtinerea autonomiei comunitatii maghiare, iar noul partid se doreste o alternativa la UDMR si Partidul Civic Maghiar: "Diferitele forme de autonomie comunitara ale minoritatilor si comunitatii maghiare figureaza intre prioritatile noastre. (...) UDMR si Partidul Civic Maghiar, cele doua entitati maghiare de pe esicherul politic, pot sa fie adversarii sau partenerii nostri, depinde de ei. Noi pornim cu ideea ca incercam sa umplem un gol in reprezentarea politica a comunitatii maghiare, un gol care nu a fost absorbit de cele doua formatiuni".

Tibor Toro a subliniat si ca, in urma cu 20 de ani, cand s-a infiintat, UDMR a reusit sa obtina un milion de voturi, iar la ultimele alegeri, din 2008, a adunat mai putin de 400 de mii de voturi: "Inseamna ca exista o mare comunitate de oameni care este in afara comunitatii politice. Scopul tuturor formatiunilor maghiare este sa mobilizeze aceasta comunitate. Noi mizam pe acesti 600.000 de oameni si incercam prin toate mijloacele si mai ales cu punerea in fata a oamenilor curati, nesantajabili si necorupti sa aducem un suflet nou in reprezentarea comunitatii maghiare".

  • Citeste aici o analiza despre evolutia electorala a UDMR