In ciuda atitudinii intransigente a lui Alexis Tsipras si a secondantului sau de la ministerul de finante, Yanis Varoufakis, premierul incepe sa simta puternic presiuni interne, atat politice, cat si financiare si economice. Trei parlamentari din partidul aliat la guvernare, Grecii Independenti, se distanteaza de referendum si un ministru din aceeasi formatiune ameninta cu demisia. Turismul, unul din pilonii economiei elene, este lovit masiv de anulari ale vacantelor si de scaderea rezervarilor. Sistemul bancar "sangereaza" 3.000 de euro pe secunda ceea ce, a spus o sursa din sistem, inseamna ca supravietuirea bancilor este o chestiune de ore sau de zile. Campania TV pentru "Greferendum" este dominata de reclame pentru DA, in conditiile in care si alti actori publici importanti, de la Biserica Ordoxoxa si pana la echipa de fotbal Olympiakos sunt si ele in favoarea unui vot pro-european.

GreciaFoto: Agerpres/EPA

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de joi:

04:00 Ministrul de finante Yanis Varoufakis: '100%' ca se va ajunge la un acord dupa referendum (AFP). ''Se va ajunge la un acord fie ca rezultatul votului va fi 'da', fie ca va fi 'nu'. Daca rezultatul va fi 'da', atunci va fi un acord prost, bancile se vor deschide cu un acord prost. Daca va fi 'nu', atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva in genul propunerilor pe care noi le-am facut in ultimele zile '', a declarat Varoufakis pentru canalul de televiziune BBC News.

00:00 CNN vorbeste despre un alt pericol major al Grexitului in afara celui financiar, si anume despre securitatea in Europa si o tensiune crescuta in cadrul NATO datorita apropierii Greciei (prin Syriza) de Rusia. CNN aminteste recentele vizite ale lui Tsipras in Rusia, precum si faptul ca actualul guvern grec a lasat de inteles ca ar putea cere sprijinul financiar al Moscovei daca esueaza in negocierile cu Occidentul.

23:00 Mii de francezi simpatizanti de stanga au iesit joi seara in strada, la Paris, in semn de solidaritate cu grecii, potrivit AFP.

22.45 Tsipras a mai anuntat in interviul televizat ca planul de salvare al creditorilor va fi supus votului Parlamentului daca rezultatul referendumului este DA - The Guardian

22.20 Constantine Michalos, seful Camerei de Comert elene, nu crede ca bancile grecesti vor fi redeschise marti. El a declarat pentru The Telegraph ca: "Suntem bine informati ca rezervele de lichiditati ale bancilor au ajuns la 500 milioane de euro. Oricine crede ca va deschide din nou marti viseaza, banii se vor epuiza in mai putin de o ora".

22.00 Premierul Alexis Tsipras le spune grecilor ca problemele cu care se confrunta din cauza inchiderii bancilor "nu vor dura mult", afirmand ca se asteapta sa incheie un nou acord de ajutor cu creditorii in 48 de ore dupa referendumul de duminica, scrie Reuters.

Tsipras a declarat pentru postul de televiziune ANT1 ca scenele din Grecia cu cozi la bancomate si pensionari asteptand cu orele sa primeasca pensiile sunt "jenante", dar a dat vina pe partenerii din zona euro care au fortat Banca Centrala Europeana sa inghete nivelul finantarii de urgenta pentru bancile elene.

21.50 Automatele au inceput sa elibereze maxim 50 de euro pe zi, din cauza epuizarii bancnotelor de 20 de euro, scrie The Telegraph

21.41 Premierul francez Manuel Valls a dezmintit "formal" orice idee legata de o eventuala distantare intre Franta si Germania in ceea ce priveste Grecia, in conditiile in care Berlinul a impus o linie dura, excluzand orice negociere cu Atena inaintea referendumului crucial de duminica.

20.30 Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si-a exprimat speranta ca un DA la referendumul de duminica va aduce la putere un guvern de democrati si va pune capat "erei Syriza".

19.53 Consiliul de stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa a Greciei, va examina vineri legalitatea referendumului convocat pentru duminica.

Recursul a fost depus miercuri de doua persoane fizice, printre care un fost judecator al Consiliului de Stat si in prezent avocat, apropiat de partidul de dreapta Noua Democratie, care s-a pronuntat pentru un Da la acest scrutin.

Acestia cer Consiliului de Stat sa anuleze referendumului, deoarece ar incalca articolul 44 aliniatul 2 din Constitutie, care prevede ca recursul la referendum nu poate fi facut pentru chestiuni legate de "finantele publice".

18.25 Grecia are nevoie de un nou ajutor de 36 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, chiar daca accepta duminica planul creditorilor supus referendumului, apreciaza FMI intr-un raport publicat joi si citat de AFP.

17.52: Wall Street Journal, comentariu devastator pentru Tsipras: Si daca Grexitul a fost adevaratul plan de la inceput al premierului?

17.28 Banca Centrala Europeana si-a planificat o sedinta luni pentru a discuta masurile privind fondurile de urgenta pentru bancile grecesti. Limita actuala este de 85 mld. euro, iar o decizie de a continua programul sau a-l ingheta va fi probabil facuta repede dupa ce se va cunoaste rezultatul referendumului - The Guardian

17.04Mini-documentar realizat de The Guardian in care reporterul publicatiei se intalneste cu greci - care o sa voteze atat DA, cat si NU la referendum, cu oameni de afaceri care sunt afectati de criza si de experti care spun ca referendumul este un mod periculos de a lua decizii.

16.56 Confederatia generala a muncitorilor greci (GSSE), cea mai mare organizatie sindicala elena avertizeaza ca poate urma o penurie pe piata locala, mai ales in sectorul alimentelor. Potrivit unui purtator de cuvant al GSS, penuria ar putea aparea la mijlocul saptamanii viitoare in conditiile in care multe produse de baza sunt importate iar transferurile bancare sunt din ce in ce mai dificile din cauza bancilor inchise.

16.45Varoufakis: Grecia nu poate reveni la drahma, "matritele au fost distruse". Grecia nu este in masura sa tipareasca drahme, deoarece "matritele au fost distruse", a subliniat joi ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, pentru care nu se pune in niciun caz aceasta problema, intrucat "ne dorim cu disperare sa ramanem in zona euro", transmite AFP.

"Nu avem capacitatea" de a tipari drahme, a afirmat Varoufakis pentru postul public de radio australian ABC. In 2000, a explicat el, cu un an inainte ca Grecia sa adere la zona euro, "una dintre masurile pe care le-am luat a fost sa ne debarasam de toate matritele". "Uniunea monetara este ireversibila", a insistat ministrul elen.

16.37 Guvernul grec a lansat site-ul privind referendumul de duminica. Locul central in pagina este ocupat de discursul premierului Tsipras in care indeamna ferm la un vot negativ

15.50 Premierul Tsipras a facut apel la greci la "unitate nationala", pentru a "surmonta dificultatea temporara" prin care trece tara, si a promis ca tara "va fi unita" dupa referendumul de duminica.

"Dupa referendum, vom fi toti uniti" pentru a incerca sa depasim "dificultatea temporara" pe care tara o traverseaza, a declarat Alexis Tsipras la finalul unei intalniri cu Panos Kammenos, ministru al Apararii si lider al partidului nationalist Grecii Independenti. "Trebuie respectata procedura democratica si intarita unitatea nationala", a insistat Tsipras. (AFP)

15.47Parlamentarul Costas Damovolitis a fost exclus din partidul Grecii Independenti de liderul formatiunii, Panos Kammenos, dupa ce Damovolitis a declarat ca va vota DA la referendum. Kammenos a spus ca "suntem in razboi".

15.45Guvernul Greciei va introduce o moneda paralela daca cetatenii vor respinge austeritatea - surse

15.34Banca Centrala Europeana a emis un comunicat linistitor referitor la intalnirea "ad hoc" a specialistilor sai in obligatiuni, reunita pentru a discuta efectele crizei grecesti: "Membrii au descris reactia pietei de bonduri ca mai degraba benigna la acest moment, cu un efect de contagiune relativ limitat la adresa jurisdictiilor vulnerabile"

15.25 O jurnalista remarca peTwitterfaptul ca in Atena, la ora 19.30, vor avea loc doua manifestatii, foarte apropiate ca loc, una pentru un vot pozitiv la referendum, una pentru respingerea acordului cu Bruxelles-ul.

14.28Kostas Karamanlis, fost premier al Greciei a cerut conationalilor sai, intr-un interviu televizat, sa voteze DA la referendum pentru a pastra locul tarii in Europa.

La fel a pledat si un alt fost sef al guvernului elen, Antonis Samaras, care a spus ca "nu-l vom lasa pe Tsipras sa ne duca inapoi la drahma. Ar fi un dezastru, ar ucide economia"

14.19 Semn al tensiunilor din coalitia de la guvernare, trei parlamentari ai partidului Grecii Independenti, aliat Syriza, s-au distantat de "Greferendum": Vassilis Kokkalis a spus ca a votat in Parlament pentru organizarea scrutinului deoarece a primit asigurari ca bancile nu se vor inchide, Costas Damavolitis cere alegatorilor sa voteze DA, iar Dimitris Kammenos a trimis un comunicat in care cere renuntarea la scrutin - The Guardian

14.06 Corespondentul Sky News Europe la Atena, Robert Nisbet, scrie peTwitterca publicitatea TV pentru Greferendum este dominata de reclamele pentru "Da".

13.56 Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a confirmat la Bruxelles ca negocierile cu Atena sunt inghetate pana cand grecii isi voteaza viitorul duminica.

13.18Rezervarile turistice scad puternic, val de anulari al rezervarilor hoteliere. Patronatul din turism avertizeaza ca hotelurile mai stocuri de alimente si bauturi pentru doar o saptamana

12.49"Grecia este un aliat puternic si angajat al Aliantei si va fi si in continuare. Guvernul grec a subliniat de mai multe ori ca isi respecta angajamentele in cadrul Aliantei", a declarat la Bucuresti seful NATO Jens Stoltenberg, in conditiile in care Atena ia in calcul reducerea cheltuielilor militare si se speculeaza pe marginea unei relatii din ce in ce mai stranse intre guvernul grec si Rusia

12.42 Seful Eurogrup Jeroen Dijsselbloem: Toate discutiile cu Grecia au devenit extrem de politicizate, pierzandu-se astfel timp. Propunerile institutionale pentru Grecia au fost "facute bucati" de liderii eleni. Referendumul este daca grecii vor accepta sau nu o austeritate dureroasa - Reuters

12.30Ministrul grec al Apararii Panos Kammenos, liderul Partidului Grecii Independenti (nationalist) care face parte din coalitia de guvernare, a amenintat Guvernul ca demisioneaza, daca acesta nu retrage o propunere catre creditorii Greciei de taiere a cheltuielilor militare, relateaza Ekathimerini.com, citat de Mediafax.

12.25Economia greaca va scadea cu 20% in patru ani in cazul unul Grexit, arata un studiu realizat de Standard and Poor's si Oxford Economics. In document se spune ca impactul asupra zonei euro va fi "oarecum restrans" si ca "impactul asupra bancilor si asigurarorilor straini va fi limitat".

12.05 Ministrul elen de finante Yanis Varoufakis a indicat ca o sa demisioneze daca se voteaza "Da" la referendum si Grecia va trebui sa semneze propunerea creditorilor. "Vom gasi o cale s-o semnam - s-ar putea sa se schimbe configuratia guvernului pentru ca unii n-o sa poate inghiti asta. N-o sa semnez inca o extindere prefacuta, sunt alergic la ele", a spus el intr-un interviu pentru Bloomberg TV.

11.34Un bancher grec de rang inalt a declarat pentru Times ca bancile vor incepe sa ramana fara bani foarte curand. "Iesirile de bani in crestere nu pot fi satisfacute. Sistemul poate rezista cateva ore sau zile, nu cateva saptamani. In ore ar putea fi vorba de circa 80 de ore". Retragerile la nivel national sunt estimate la 3.000 de euro pe secunda si multe bancomate au fost complet golite - The Telegraph

11.06Moody's a retrogradat ratingul obligatiunilor Greciei aflate in proprietate privata cu o treapta, la nivelul Caa3, si l-a plasat sub supraveghere in vederea unei noi masuri de acest tip, considerand ca probabilitatea ca statul elen sa beneficieze de sprijin financiar pe termen mediu s-a redus. - Mediafax

10.59Ministrul francez de finante a avertizat ca un vot negativ la referendum s-ar traduce printr-un Grexit: "Nu poti ajunge la o intelegere cu cineva care iti spune Nu". Un vot pozitiv ar duce la reluarea imediata a negocierilor, a adaugat Sapin. - The Guardian

Cu doar cateva trei zile inaintea referendumului de duminica lucrurile sunt departe de a fi clare in Grecia.

Pensionarii fara carduri stau la cozi in cele 1000 de sucursale bancare de unde pot scoate maxim 120 de euro, o imagine sugestiva pentru situatia din aceste zile din Grecia.

Situatia are in acest moment prea multe necunoscute: nu se poate inca estima cum vor vota grecii (trendul pare sa fie in favoarea unui vot pozitiv, dar guvernul cere vot negativ); nu se stie ce anume voteaza, pentru ca Atena nu mai are o oferta concreta din partea Bruxelles-ului; nu este clar ce propunere li se va inainta grecilor chiar si in cazul unui vot pozitiv in conditiile in care mai multi lideri europeni, mai ales germani, nu mai vor sa negocieze cu Guvernul Tsipras.