Autoritatile chineze au amplasat luni importante forte de securitate in regiunea Mongolia Interioara (nord), pentru a impiedica reluarea manifestatiilor de o amploare fara precedent ale minoritatii etnice mongole, relateaza AFP.

Membrii acestei minoritati, care afirma ca sunt victimele unei represiuni politice si culturale similare cu cea impusa tibetanilor, au lansat apeluri la proteste, intr-un context care s-a tensionat brusc, in conditiile in care majoritatea autoritatilor din regiune sunt membri ai etniei Han, majoritara in China.

Manifestatii de o amploare fara precedent ale mongolilor care cer respectarea drepturilor lor au avut loc saptamana trecuta in aceasta regiune autonoma, potrivit Centrului de informatii privind drepturile omului in Mongolia de sud, o organizatie care isi are sediul in Statele Unite.

Accesul in universitati si in spatiile publice era interzis in mai multe orase, in conditiile in care guvernul de la Beijing se teme cel mai mult de o miscare similara primaverii arabe.

"Situatia este in prezent delicata aici", a declarat un politisit in fata unei scoli din Xilinhot.

Potrivit declaratiilor facute de doi localnici, elevii din aceasta scoala, in care accesul presei straine este interzis, au participat la maniestatiil recente.

Circulatia de pe strazile din Xilinhot nu a fost interzisa.

Manifestatiile mongolilor au inceput luni, 23 mai, in mai multe locuri din aceasta regiune, in semn de protest fata de decesul unui cioban, in 10 mai, dupa ce acesta a fost lovit de o masina condusa de un membru al etniei Han.

Incidentul s-a produs in momentul in care acest cioban, alaturi de alti crescatori, incercau sa blocheze un convoi de camioane grele care transportau carbune in regiunea Xilingol, unde activitatea miniera ii alunga pe pastorii mongoli de pe terenurile lor, distrugand pasunile.

In capitala regionala, Hohhot, fortele de ordine erau amplasate in zonele strategice, iar principalele universitati aveau portile inchise.

Duminica, in Cotidianul de Xilingol, seful local al partidului comunist, Bai Xiangqun, scria: "De la incidentele din 11 si 15 mai, au existat incidente in mai multe orase si regiuni, in cea mai mare parte premeditate, la instigarea unor oameni din interiorul si din exteriorul frontierelor noastre".