​Norvegianul Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din 22 iulie soldate cu 77 de morti, care si-a marturisit fapta, va mai sta in arest preventiv 12 saptamani, a decis luni un tribunal din Oslo, potrivit AFP.

Anders Behring BreivikFoto: Reuters

In plus, vizitele si corespondenta vor fi controlate strict in primele 8 saptamani, iar Breivik nu are dreptul sa acceseze presa in primele 4 saptamani, a anuntat judecatorul Torkel Nesheim.

Imbracat intr-un costum inchis la culoare, camasa alba si cravata albastra, Behring Breivik, cu barba si cu parul blond pieptanat intr-o parte, i-a cerut judecatorului sa se adreseze familiilor victimelor sale, care luasera loc in sala, alaturi de presa si de public.

"Sunt un comandant militar in miscarea de rezistenta", a spus el, in deschidere, cu o voce calma, dupa care a pus in discutie legitimitatea magistratilor.

"Ai fost mandatat de cei care sustin multiculturalismul. Este o ideologie a urii care vrea sa distruga societatea norvegiana", a spus extremistul, in varsta de 32 de ani, adresandu-se judecatorului, care l-a intrerupt insa rapid.

"Recunosc faptele, dar nu pledez vinovat", a spus Breivik in fata curtii.

Aparent linistit si parand uneori sa schiteze un zambet, Breivik s-a intors in mai multe randuri catre public, care a ramas insa tacut.

Aceasta a fost prima aparitie publica al lui Breivik, in varsta de 32 de ani, insa fotografii nu au avut voie sa ramana in sala.