Suedia, o tara ce se mandreste cu traditiile sale de toleranta si justitie sociala, se afla in mijlocul unui scandal de discriminare pe criterii etnice dupa ce s-a aflat ca politia din landul sudic Skane ar fi initiat un recensamant ilegal al romilor, pe liste regasindu-se peste 5000 de persoane, printre care si circa 1000 de copii, informeaza Agerpres, citand cotidianul rus Novie Izvestia.

Informatia a fost facuta publica de cotidianul suedez Dagnes Nyheter, care a intrat in posesia unor informatii cu privire la "registrul romilor". Pe lista politistilor figurau peste 5.000 de romi, iar cea mai mare parte dintre ei nu au fost trasi niciodata la raspundere penala.

Pe liste figureaza nu doar adulti, ci si copii, batrani si chiar persoane decedate. Au fost notate chiar si numerele de inregistrare ale acestora in sistemul de asigurari sociale, adresele si relatiile lor de rudenie.

Contactat de publicatia Dagens Nyheter pentru lamuriri, sefu politiei din Skane a negat existenta "listei romilor", insa dupa cateva zile a fost nevoit sa recunoasca existenta unei "informatii analitice cu caracter ajutator".

Surse din politie au oferit presei informatii mai amanuntite privind inregistrarea romilor locali. A devenit cunoscuta existenta a doua registre: cel mai amplu este elaborat din 2005, altul, mai mic, exista inca din anii '90. Listele erau trimise pe mail tuturor unitatilor de politie din Suedia, astfel ca erau la indemana tuturor politistilor.

Departamentul de politie sustine ca registrele au fost create de ofiteri de politie locali ca parte a unei investigatii privind activitatile criminale, insa au fost extinse gresit peste scopul initial ajungand sa includa romi din intreaga Suedie, scrie AP, via Haaretz. Jurnalistul care a facut publica existenta listelor, Niklas Orrenius, sustine ca acestea au fost create special ca un registru al romilor.

  • Politia a demarat o ancheta interna, Ministerul Justitiei a transmis scuze publice

Seful politiei suedeze, Bengt Svensson, a declarat ca, potrivit legii suedeze, registrul etnic este ilegal. Ministrul suedez de Justitie Beatriec Ask si-a cerut scuze public pentru aceste dosare.

"Aceasta este o acuzatie grava privind comiterea unei mari infractiuni", a comentat ministrul suedez al justitiei Beatrice Ask dezvaluirile din presa. "Prima mea reactie a fost: 'Asa ceva este imposibil'. Insa acum nu am motive sa ma indoiesc de cele citite. Acum este vorba despre clarificarea faptelor. In numele autoritatilor, cer scuze in fata tuturor romilor suedezi", a spus Ask.

Politia suedeza a initiat o ancheta impotriva propriilor reprezentanti. In sud s-a deplasat o delegatie a Comisiei de stat pentru apararea personalitatii. Toate fractiunile parlamentare au anuntat in mod oficial ca resping actiunile politiei. Chiar si Jimmie Okesson, liderul partidului populist nationalist Democratii Suedezi, care indeamna la lupta impotriva criminalitatii etnice, a calificat recenzarea romilor drept un "fenomen odios".

Listele au declansat un val de proteste, proflele pe criterii etnice amintind de persecutiile romilor din perioada nazista.

Scandalul are legatura cu resuscitarea trecutului, de care actuala Suedie ar dori sa uite. Cu trei secole in urma romii erau executati pentru viata lor nomada, iar in secolul trecut ei au fost sterilizati in mod fortat, pe motiv ca atitudinea lor asociala s-ar putea transmite genetic.

  • In practica, politia suedeza considera necesara recenzarea romilor

Comunitatea roma din Suedia, ce reprezinta 1% din populatia acestei tari, cere demisii demonstrative. Romii se tem ca scandalul va fi musamalizat, fara a mai fi descoperiti cei vinovati de elaborarea listelor.

Potrivit Novie Izvestia, aceste temeri sunt intemeiate. In acest caz, corectitudinea politica si aspiratia de a apara democratia suedeza s-au lovit de realitatile vietii. Faptele demonstreaza ca romii domina statisticile intr-o serie intreaga de infractiuni, de la traficul cu droguri si jaf, pana la furt si escrocherii. De exemplu, peste jumatate dintre toti cei condamnati pentru furt in benzinariile din Suedia sunt de etnie roma.

Cu cativa ani in urma, in Suedia s-a declansat un scandal atunci cand s-a aflat ca mai multe retele de inchiriat masini refuza, sub diverse motive, sa le inchirieze romilor autoturisme. Programul televizat, al carui moderator le-a luat apararea comerciantilor, declarand ca "prea multi romi comit prea multe infractiuni", a fost obligat sa-si ceara scuze. Comisia de stat pentru profilaxia infractionalitatii a comandat o ancheta, declarand ca va demonstra prin statistici neadevarul sustinut de rasisti. Din pacate, rezultatele infractionalitatii in randul romilor s-au dovedit atat de dezarmante, incat a fost nevoie de secretizarea raportului.

Cu un scandal s-a soldat si emisiunea televizata "Cafeneaua nocturna", al carei moderator, Siewert Oholm, a invitat romi, experti si politicieni, dorind sa spulbere mitul privind inclinatiile infractionale ale romilor. In timpul emisiunii, rasistii au putut fi invinsi, insa in spatele culiselor pe vedeta de televiziune o astepta o dezamagire. "Cand emisiunea s-a incheiat, am descoperit ca a disparut toata vesela din camera de odihna a colectivului redactional", s-a plans ulterior Oholm.

In pofida faptului ca majoritatea reprezentantilor politiei suedeze pastreaza tacerea sau acuza in public actiunile colegilor lor din Skane, in practica aparatorii ordinii publice din aceasta tara considera absolut necesara recenzarea romilor, inclusiv a celor minori.

"Avem inregistrari ale camerelor de filmat, pe care se poate vedea foarte clar cum mama sau bunica impinge spre casa unui magazin un copil, pentru ca acesta sa sustraga banii de acolo. De aceea, este absolut firesc ca noi sa-i inregistram pe toti participantii la aceasta operatiune. Astfel de liste exista in toate sectiile de politie, iar conducerea este foarte bine informata in legatura cu existenta lor", a recunoscut, intr-un interviu acordat postului public de radio SR, seful departamentului pentru infractiuni grave al politiei din orasul Orebro, Peter Springare, citat de cotidianul rus.