Deputatul eurosceptic si antiimigratie Geert Wilders a fost desemnat luni omul politic al anului in urma unui sondaj televizat, in timp ce partidul sau al Libertatii (PVV) profita de criza migratorie din Europa, scrie AFP, citata de Agerpres.

WildersFoto: Wikipedia

Geert Wilders a obtinut 25% din cele 37.000 de voturi, devenind primul om politic care a cucerit de trei ori aceasta distinctie decernata cu incepere din 2004 de o emisiune a postului national NPO1.

"Este o mare onoare", a reactionat Geert Wilders intr-un comunicat, mentionand ca vede in aceasta o "incurajare ca sa lupte si mai intens in 2016 pentru interesele Olandei si ale poporului olandez".

Acest rezultat intervine intr-un context favorabil partidului sau antiimigratie, in timp ce Olanda se pregateste sa primeasca un numar record de refugiati in acest an ￯ erau aproape 54.000 de solicitanti de azil al jumatatea lunii noiembrie.

Sondajele indica faptul ca PVV ar castiga peste 35 de locuri din totalul de 150 ale parlamentului, daca alegerile ar avea loc astazi. In prezent, detine numai 12 mandate.

Intr-un interviu acordat pentru AFP in noiembrie, Geert Wilders a afirmat ca vrea sa inchida frontierele tarii sale pentru a impiedica venirea miilor de refugiati pe care a calificat-o ca fiind "o invazie islamica".