Plenul Senatului a aprobat, luni, interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio si televiziune, precum si interzicerea totala a publicitatii pentru medicamentele care se elibereaza cu reteta. Senatul a fost camera decizionala, dupa ce Camera Decizionala a adoptat-o tacit, iar legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Daca proiectul de lege va fi promulgat de presedinte, ar fi o lovitura dura pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativa a bugetului de publicitate rulat in prezent de mass-media.

Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond,insa a fost aprobat in plenul Senatului cu 100 de voturi pentru si 7 voturi impotriva.

Potrivit textului proiectului legislativ aprobat de Senat: ”Se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune”. Orice forma de publicitate, cu exceptia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fara reteta trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre Agentia Nationala a Medicamentelor.

De asemenea, se interzice publicitatea in orice mediu pentru produsele medicamentoase care se elibereaza cu reteta.

Farmaciile sunt si ele lovite de propunerea legislativa aprobata de senatori, astfel sunt interzise prin lege reclamele: ”care indica ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, precum si publicitatea la farmacii care reprezinta publicitate mascata pentru medicamente”.

In expunerea de motive, senatorul UDMR Alexandru Vegh argumenta ca: ”Venim cu aceasta initiativa data fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsa la medicamente si influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei, aspecte care se datoreaza, in general, publicitatii prin televiziune si radiodifuziune ... automedicatia poate duce la complicatii grave de sanatate, iar pacientii nu ar trebui sa se trateze dupa ureche, in baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament”.

Aceasta propunere legislativa ar lovi puternic industria media. Industria farma a fost principalul investitor in publicitate in Romania in 2014: ocupa primul loc intre industriile care cumpara reclama, cu 13% din piata de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.

Desi mediul digital este in crestere, in continuare in televizune se investesc cei mai multi bani pentru publicitate - 63,5%, potrivit aceluia si raport.

Potrivit celor mai recente estimari valabile ale Media Fact Book 2014, cheltuielile de publicitate in 2014 pentru TV se ridicau la 193 milioane euro (din 306 milioane euro total), iar pentru radio la 18 milioane euro. Pentru produsele si serviciile medicale, bugetul in anul 2013 (pentru toate canalele media) s-a ridicat la 31 milioane euro.

Alexandru Vegh si-a inregistrat propunerea legislativa pe 1 aprilie, la Senat, motivand-o prin "influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei".

In ceea ce priveste interzicerea reclamelor pentru farmaciile care se prezinta drept etalon, senatorul UDMR-ist Alexandru Vegh a declarat pentru Hotnews ca: ”De ce sa se face reclama la anumite farmacii? Toate sunt la fel, niciuna nu este mai buna ca alta”.