​Opinia publica din Suedia s-a declarat revoltata dupa ce autoritatile au refuzat sa-i ofere un Permobile, un scaun cu rotile populsat electric, unui barbat ce are ambele picioare amputate, transmite TheLocal. "Nu suntem siguri ca afectiunea este permanenta", au afirmat oficialii medicali in motivarea deciziei de a-i refuza cererea lui Evert Stefansson.

Barbatul, care traieste in orasul Nyköping, in estul tarii, si-a pierdut ambele picioare din cauza diabetului, are probleme cu rinichii si cu vederea.

In urma cu un an, starea sa s-a agravat, iar doctorii au fost obligati sa-i amputeze un picior. Dupa cateva luni, medicii i-au taiat si celalalt picior.

Sotia babatului, Siv, a declarat ca Evert ar putea sa mearga din nou pe distante scurte cu ajutorul unor proteze, insa acest lucru va dura cel putin un an, de aceea au depus cerere pentru un scaun cu rotile propulsat electric. Asa-numitul Permobile este diferit de un scaun cu rotile electric obisnuit, permitandu-i persoanei bolnave sa-l manevreze singur, fara a avea nevoie de ajutorul unui insotitor.

Cererea lor a fost refuzata de autoritatile medicale, care au spus ca "nu suntem siguri ca afectiunea este permanenta".

"Am fost profund dezamagit de autoritatile locale. Nu simt ca as fi primit ajutorul meritat", a declarat Evert Stefansson. La randul ei, sotia barbatului a afirmat ca: "Am devenit furioasa. Nu e pur si simplu corect ca el a lucrat toata viata, dar acum nu mai poate face nimic din ceea ce-i place. Nici macar sa mearga la pescuit".

Sotia sa a decis sa contacteze ziarele si posturile de televiziune, iar dupa ce povestea lui Evert Stefansson a devenit publica, el a fost ajutat de o localnica al carui frate lucreaza la compania ce produce Permobile.

Cu ajutorul femeii, Evert va primi un Permobile in aceasta saptamana.

"Este de departe cel mai bun cadou de Craciun pe care-l puteam primi", a declarat Siv Stefansson.