Serviciile de Informatii norvegiene au anuntat miercuri ca se asteapta la un proiect de atentat pe teritoriul national care sa se produca in decurs de un an, ca urmare a intensificarii amenintarii jihadiste, reprezentata de gruparea Stat Islamic, transmite AFP.

"In urmatoarele 12 luni, este probabil ca Norvegia sa fie expusa amenintarii si tentativei de atentate teroriste", a informat serviciul de informatii interne (PST), intr-o evaluare actualizata a amenintarilor.

Intervievat de postul de televiziune TV2, sefa PST Benedicte Bjoernland a declarat ca serviciile "nu au nicio informatie cu privire la un proiect concret de atentat la adresa unei tinte din Norvegia in prezent".

"Insa am detectat o evolutie nefericita", a declarat Benedicte Bjoernland facand trimitere la atacurile recente din Canada, londra si Australia.

PST a amintit de apelul adresat in septembrie de organizatia Stat Islamic simpatizantilor sai impotriva tuturor tarilor care s-au alaturat Statelor Unite in coalitia care lupta contra gruparii in Irak si Siria.

Insa Oslo a anuntat sapatamana trecuta ca trimite 120 de soldati in Irak pentru a contribui la antrenarea trupelor irakiene care lupta impotriva jihadistilor ultra-radicali.

"Terorismul islamist extremist in Europa s-a caracterizat in ultimii ani prin atacuri putin complexe, comise cu instrumente care sunt usor de procurat si utilizat", subliniaza serviciul de informatii.

"Atacurile vizeaza din ce in ce mai mult tinte cu acces facil dar simbolice. Astfel de atacuri pot fi dificil de anticipat", adauga PST precizand ca personalul militar, politistii si responsabilii politici ar putea fi ￯exprusi in mod deosebit￯.

Conform serviciului, aproximativ 60 de persoane care au legaturi cu Norvegia s-au deplasat in Siria pentru a participa la jihad.

Vara aceasta, tara scandinava a fost in alerta timp de o saptamana, din cauza unui risc de atentat considerat iminent de PST, dar care in final nu s-a concretizat.