Un grup de 100 de romani, plecati in Suedia la cules de fructe de padure, au organizat un protest miercuri, dupa ce au fost acuzati ca ar fi "lenesi" si nu au fost platiti de angajatorul care le-a impus o norma zilnica de lucru despre care ei sustin ca ar fi imposibil de realizat, scrie site-ul suedez TheLocal.se. Cei 100 de romani au platit cate 300 de euro fiecare pentru a ajunge in Suedia. Lor li s-au promis initial cate 60 de euro pentru a culege zilnic 50 de kilograme de fructe de padure. Ajunsi in Suedia, angajatorul a schimbat conditiile in 50 de euro pentru 70 de kilograme culese zilnic. Dupa ce si-au dat insa seama ca media zilnica de fructe culese este de doar 20 de kilograme de fructe, romanii il acuza pe angator ca i-ar fi tras pe sfoara.

"Nu sunt atatea fructe, nu ai cum sa culegi 70 de kilograme pe zi", spun romanii. De cealalta parte, angajatorul suedez sustine ca lucratorii thailandezi angajati de el ar culege zilnic 215 kilograme de fructe, iar romanii se plang din cauza ca ar fi "lenesi".

Protestul romanilor a atras si atentia politiei locale, care in cele din urma a ajuns la cocluzia ca nu este vorba despre nicio infractiune in acest caz. Angajatorul suedez si-a exprimat intentia de a contacta Ambasada Romaniei, pentru ca romanii sa fie trimisi inapoi in tara.

"Urmatorul pas va fi sa aducem in locul lor alti lucratori, prin intermediul aceleiasi agentii, insa de aceasta data le vom cere sa le verifice mai intai antecedentele penale", mai spun reprezentantii firmei suedeze.