Institutul Cultural Român din Londra organizează în perioada 6 – 13 octombrie Zilele Culturii Române la Reykjavik, primul mare program românesc desfăşurat în Islanda. Gândite ca un festival al descoperirii și adresându-se tuturor, Zilele Culturii Române la Reykjavik înseamnă o serie de evenimente ce vor prezenta publicului islandez câteva dintre formele superlative ale culturii române, informeaza ICR Londra.

Zilele Culturii Române la Reykjavik Foto: ICR Londra

ICR Londra a mai realizat, în anul 2011, o secţiune românească în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Reykjavik, program care, împreună cu evenimentele conexe – concert, expoziţie de fotografie ş.a. – a constituit cea dintâi prezenţă culturală românească pe scena islandeză. În aceeaşi măsură, el a reprezentat începutul unei colaborări de durată româno-islandeze, concretizată şi prin Zilele Culturii Române de acum.

Timp de o săptămână, se vor derula, pe marile scene culturale ale capitalei Reykjavik, recitaluri de muzică clasică şi contemporană, proiecţii de filme recente, de ficțiune și documentare, lecturi literare, dezbateri academice, dar și prezentări turistice, degustări de vinuri şi bucate tradiţionale gătite în manieră fusion cu bucătăria nordică.

Printre protagoniştii Zilelor românești se numără renumiţii muzicieni Remus Azoiţei şi Eduard Stan, regizorul Stere Gulea, istoricul Adrian Cioroianu, poeta Doina Ioanid, saxofonistul Lucian Nagy cu trupa Triolectric şi somelierul Bogdan Meica. La deschidere, organizată ca un concert de gală găzduit de clădirea modernistă a Operei Naţionale islandeze, vor susține intervenții introductive ES Matei-Viorel Ardeleanu, ambasadorul României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, şi Jafet Olafsson, consulul onorific al României la Reykjavik.

Programul este organizat de către ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda și Consulatul Onorific al României la Reykjavik, cu sprijinul Oficiului Naţional de Turism al României, TVR Internaţional, Companiei DAVINO și MediaPro. Partenerii locali sunt: Hotel Holt, Reykjavik International Film Festival, Nordic House, Dill Restaurant, Hotel Borg, Librăria Eymundsson, Reykjavik Reads Festival, Opera Națională a Islandei HARPA, Universitatea Națională Islandeză, Cinema Háskólabíó şi Cinema Bíó Paradís.

Programul evenimentelor

Concert de gală, 9 oct, 19:30, Opera Națională a Islandei HARPA

Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan deschid Zilele Culturii Române la Reykjavik cu un Concert de gală dedicat marilor compozitori Enescu şi Fauré. Cei doi artişti au înregistrat împreună seria completă a operelor enesciene pentru pian si vioară, într-o lucrare în premieră lansată de Hänssler Classic pe dublu CD în 2007/2008.

Serie de film românesc, 6-12 oct, Cinematografele Háskólabíó și Bíó Paradís

Programul include cele mai interesante şi mai premiate producţii româneşti ale anului în curs – comedii şi drame, între care o premieră internaţională, şi o întâlnire specială cu regizorul Stere Gulea.

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, r. Corneliu Porumboiu, 6 oct, 15:00

„Poziţia copilului” (Ursul de Aur, Berlin 2013), r. Călin Peter Netzer, 10 oct, 20:00

„Despre oameni şi melci”, r. Tudor Giurgiu, 11 oct, 20:00

„Sunt o babă comunistă” + discuție cu regizorul Stere Gulea, 12 oct, 18:00.

„Un secol pentru România”, 10 oct, 17:00, Universitatea Națională a Islandei

Fostul Ministru de Externe al României, istoricul Adrian Cioroianu, şi profesorul Ástráður Eysteinsson, decanul Facultăţii de studii umaniste, vor discuta cele mai importante momente din istoria recentă a României. Discuţia va fi precedată de proiecţia documentarului „Un secol pentru România” – o reprezentare vie a o sută de ani de provocări, obstacole şi reuşite, realizată de Adrian Cioroianu și TVR Internațional.

Întâlnire cu poeta Doina Ioanid, 11 oct, 17:00, librăria Eymundsson

Poeta Doina Ioanid şi jurnalista Jórunn Sigurðardóttir vor examina jubilațiile și caznele poeziei, văzută ca o dragoste târzie. Doina Ioanid va citi, printre altele, din volumele sale de mare succes „Duduca de marţipan” şi „Ritmuri de îmblânzit aricioaica”. Evenimentul are loc în cadrul Reykjavik Reads Festival, organizat de „Reykjavik, Oraş UNESCO al Literaturii”, dedicat în acest an relaţiei dintre poezie şi oraş, sub titlul „Poezia pe drum”.

Concert Triolectric, 12 oct, 20:30, Hotel Borg

Saxofonistul de jazz Lucian Nagy și trupa sa (Ştefan Olariu – trompetă, Claudiu Buna – percuţie) debutează pe scena islandeză cu ritmuri vulcanice, într-o seară de ethno-jazz, electro-Balkan și proiecții video, ca o invitație înspre Sudul însorit și primitor.

Ziua Românească la Nordic House, 13 oct, 12:00 - 18:00

De la peisajele virgine ale Transilvaniei, la plajele însorite ale Mării Negre, România este o destinaţie de descoperit. Ziua Românească de la Nordic House se vrea un eveniment pentru toate simțurile, în care islandezii sunt așteptați să descopere fabuloasele mâncăruri și vinuri românești, dar și traseele turistice ale României, alături de imaginile spectaculoase ale filmului “Wild Carpathia”, realizat de Travel Channel, şi de prezentări de turism însoţite de acorduri live cu trupa Triolectric.

12:00-15:00 – Prânz românesc la Restaurantul Dill, cu un meniu pregătit în manieră fusion cu bucătăria nordică.

15:00-17:00 – Prezentare de vinuri româneşti, susţinută de expertul Davino Bogdan Meica.

17:00-18:00 – Prezentarea ofertei de turism a României de către Oficiul Român de Turism din Londra; proiecția filmului “Wild Carpathia”, cel mai fascinant jurnal de călătorie despre România.