Magnatul israelian Sammy Ofer, nascut in Romania, si care conducea puternicul conglomerat Ofer implicat intr-un scandal comercial cu Iranul, a decedat vineri la varsta de 89 de ani, anunta presa din Israel, preluata de AFP. Despre Sammy Ofer, presa din Romania a scris ca ar controla compania de imobiliare Willbrook.

Sammy Ofer (dreapta) si fratele sau, YuliFoto: Agerpres/AP

Grupul sau a incheiat recent un contract de 400 milioane dolari cu santierul naval Daewoo Constanta.

Sammy Ofer a fost considerat in 2011 de Forbes cel mai bogat israelian, clasandu-se pe locul 79 in lume in clasamentul averilor.

Potrivit radioului public, Sammy Ofer, al carui capital este evaluat la peste 10 miliarde de dolari, a decedat la Tel Aviv, in urma unei lungi suferinte.

Decesul sau intervine dupa o serie de revelatii legatele de prezumtivele relatii ale grupului Ofer cu Iranul, care au alimentat o polemica apriga asupra profiturilor suculente realizate sub acoperirea unor misiuni de spionaj.

Statele Unite au plasat grupul israelian pe lista neagra pentru ca a vandut in septembrie 2010 un vas-cisterna companiei maritime iraniene IRISL, pentru 8,6 milioane de dolari, violand astfel embargoul international impus Iranului pentru activitatile nucleare controversate.

Potrivit presei irsaeliene, cel putin 13 petroliere ale grupului au ancorat in Iran in ultimii zece ani.

Nascut in Romania si rezident al principatului Monaco, Sammy Ofer a construit un adevarat imperiu industrial care include compania de navigatie Zim, societati de constructie si o participatie intr-una dintre principalele banci israeliene.

Potrivit unui articol publicat de Jurnalul in 2004, grupul ofer a pornit de jos, de la o afacere mica, un birou comercial in portul israelian Haifa, care apartinea unui anume Josef Herschovici.

Evreu nascut in Romania, la Galati, Josef a emigrat in Israel, unde si-a inceput activitatea in domeniul naval.

Doi dintre fiii sai, Sammy si Yuli, au "israelizat" numele familiei si l-au schimbat in Ofer, au preluat afacerea si au ajuns pe listele cu miliardarii lumii.

Fiul cel mare al lui Josef, David, s-a alaturat si el afacerii de familie, dupa o impresionanta cariera in serviciul public, care l-a adus in postul de general maior in politia israeliana. In 1994 a murit. La carma imperiului Ofer au ramas Sammy si Yuli.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei Premium International Holdings, ai carei actionari sunt Yehuda (Yuli) Ofer si Nimrod Rinot, Yuli Ofer este si consul al Romaniei in Israel.

"Un important serviciu facut statului Israel"

Potrivit unor surse din serviciile de securitate citate de cotidianul de mare tiraj Yediot Aharonot, fratii Ofer ar fi facut "un important serviciu statului Israel".

Un fost sef al Mossadului (serviciile secrete israeliene), Rafi Eytan, nu a respins posibilitatea ca societatilor fratilor Ofer sa fi acoperit operatiuni secrete, reamintind ca in trecut Mossadul "a recurs la asistenta oamenilor de afaceri".

Un specialist in serviciile israeliene, scriitorul si ziaristul Yossi Melman, a apreciat insa ca astfel de "servicii" nu justifica totusi operatiuni comerciale cu Iranul.

"Evocand pista spionajului, apropiatii fratilor Ofer vor sa acopere urmele pentru a ascunde faptul ca au violat legea care interzice relatiile comerciale cu Iranul", a declarat Melman.

Ziaristul Haaretz si-a exprimat regretul pentru faptul ca "Sammy Ofer nu va mai putea explica aceasta afacere" subliniind insa ca "nu atat el, personal, cat societatea sa era pusa in discutie".

In virtutea unei legi israeliene, Iranul este declarat "stat dusman" iar ministerul Finantelor este indrituit sa aplice o lege din 1939, care dateaza din mandatul britanic, si care interzice comertul cu tarile inamice.