Ministerul Afacerilor Externe saluta decizia guvernului Regatului Norvegiei de a elimina restrictiile privind accesul pe piata norvegiana a muncii pentru cetatenii romani, incepand cu data de 15 iunie 2012, se arata intr-un comunicat al minsiterului.

"Liberalizarea totala a pietei norvegiene a muncii pentru cetatenii romani reprezinta un factor favorizant in consolidarea relatiilor economice romano-norvegiene si un element de sustinere a comunitatii romanesti din Regatul Norvegiei.

"Prin liberalizarea pietei muncii, executivul norvegian transmite un semnal clar atat in sprijinul principiului european al liberei circulatii a fortei de munca, cat si in acord cu ansamblul valorilor si drepturilor care stau la baza constructiei europene si care se regasesc si in Spatiul Economic European," precizeaza MAE.

Masura adoptata de guvernul de la Oslo reconfirma nivelul excelent al relatiei romano-norvegiene, consolidat si de semnarea in luna martie a acestui an, la Bucuresti, a Memorandum-urilor de Intelegere pentru punerea in aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian in ciclul financiar 2009 - 2014, respectiv pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European in ciclul financiar 2009 - 2014.

Membru al Spatiului Economic European si stat asociat la spatiul Schengen, Regatul Norvegiei a aplicat masuri de drept intern vizand accesul cetatenilor romani pe piata locala a fortei de munca, impunand o perioada de tranzitie de sapte ani, urmare incheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Spatiul Economic European, semnat la 25.07.2007.

Prin masura adoptata la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea inainte de termen a restrictiilor privind accesul muncitorilor romani pe piata norvegiana a muncii.