Norvegia este cea mai buna tara din lume pentru o femeie sa fie mama, iar Somalia cea mai rea, potrivit unui clasament anual intocmit de organizatia neguvernamentala "Save the children" (Salvati copiii) si dat publicitatii luni, scrie AFP.

România se află pe ultimul loc printre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, situându-se pe poziția a 66-a, după Turcia și înainte de Trinidad și Tobago, potrivit Agerpres.

Statele Unite, locul 33, sunt cu mult în urma țărilor scandinave care domină tradițional acest clasament referitor la 179 de țări și bazat pe o serie de criterii ca sănătatea maternă, educația, nivelul veniturilor și statutul femeilor.

Finlanda, lider anul trecut, ocupă locul al doilea în acest an, iar Australia, poziția a noua, este singura țară din afara Europei situată în top zece.

Canada se află pe locul 20, înainte Franței (23) și a Marii Britanii (24).

Ultimele zece țări ale clasamentului sunt din Africa, printre care Sierra Leone (169, la egalitate cu Haiti), Republica Centrafricană și Republicana Democrată Congo. Nouă din aceste zece țări africane sunt scenă a unor conflicte armate.

Statele Unite au coborât două locuri anul acesta, în urma Japoniei, Poloniei și a Croației.

Potrivit raportului, printre femeile americane există un risc de zece ori mai mare decât în Polonia ca să moară la naștere. Ele cunosc nivelul de risc cel mai ridicat dintre toate țările dezvoltate.

Disparitățile în termeni de mortalitate infantilă sunt foarte puternice, subliniază de asemenea raportul. Astfel, în primele zece țări ale clasamentului, o femeie din 290 își va pierde copilul înaintea vârstei de cinci ani, față de o proporție enormă de una la opt în ultimele zece țări din listă.

Raportul "Save the children" mai arată că Washingtonul bate recordul de mortalitate infantilă printre cele mai bogate 24 de capitale, cu 7,9 decese la 1.000 de nașteri, față de mai puțin de 2 la 1.000 la Praga, Stockholm sau la Oslo.

Aceste date confirmă că bogăția economică a unei țări nu este singurul factor de bunăstare pentru mame. Norvegienii, subliniază președinta ONG-ului, Carolyn Miles, "sunt efectiv bogați, dar investesc această bogăție în sănătatea mamelor și a copiilor și fac din asta o prioritate foarte mare".