​Circa 40.000 de norvegieni au organizat un protest emotionant joi in Oslo, langa tribunalul unde se judeca procesul lui Anders Behring Breivik. Acestia au cantat impreuna piesa "Children of the Rainbow" la cateva strazi de tribunalul unde acesta este judecat pentru atentatele in care au murit 77 de persoane.

Zeci de mii de norvegieni canta la Oslo, ca protest la adresa lui BreivikFoto: Agerpres/AP

Mobilizati in ciuda ploii, cu flori si umbrele in mana, mii de persoane s-au strans pentru a intona piesa "Copiii curcubeului" a norvegianului Lillebjoern Nilsen, pe care Breivik a dat-o exemplu in timpul marturiei de la proces ca fiind propaganda marxista, pentru ca vorbeste de societatea multiculturala pe care teroristul o uraste.

Oamenii s-au indreptat apoi in fata tribunalului.

Alte cateva mii de norvegieni au organizat astfel de adunari in alte orase din tara.

Mai multi supravietuitori au depus marturie in proces joi, povestind atacurile. Unul dintre acestia si-a pierdut 80% din vedere si a trebuit sa faca mai multe operatii la fata, distrusa in urma exploziei de la sediul guvernului. "Imi scuipam dintii. Am simtit din prima ca este vorba de un atac terorist (...) am strigat dupa ajutor dar nu mi-a raspuns nimeni", a povestit Harald Foesker, citat de Daily Telegraph.

Breivik si-a numit victimele "tradatori" care isi meritau moartea si a afirmat ca a trecut printr-un proces prin care si-a dezumanizat tintele pentru a putea sa puna in aplicare atacurile.