Peste o mie de persoane au manifestat vineri in Suedia impotriva islamofobiei, dupa atacuri impotriva unor moschei din tara, survenite pe fondul tensiunilor politice provocate de ascensiunea extremei drepte, scrie AFP.

Aceste manifestatii au fost organizate in mai multe orase, dupa o tentiva de incendiere cu cocktail Molotov a unei moschee din Uppsala (est).

In 29 decembrie, un incendiu a afectat o moschee in Eslov (sud) iar in ziua de Craciun un alt incendiu a izbucnit intr-o moschee din Eskilstuna.

"Dorim sa lansam un mesaj pentru a spune ca aceste atacuri impotriva moscheilor si alte actiuni motivate de ura impotriva musulmanilor reprezinta o problema pentru intreaga societate, nu doar pentru musulmani", a declarat un purtator de cuvant al Asociatiei islamice musulmane, Mohammed Kharraki.

Potrivit revistei antirasiste Expo, cel putin 12 atacuri au vizat moscheile in Suedia, in 2014.

In decembrie, partidul de extrema dreapta Democratii din Suedia, devenit a treia forta politica la legislativele din septembrie, a ratat pe putin demiterea guvernului de stanga, caruia ii reproseaza politica de imigrare. Sondajele crediteaza aceasta formatiune cu circa 16% in preferintele electoratului.