Ambasada Romaniei la Oslo a transmis o scrisoare catre conducerea cotidianului Aftenposten, in semn de protest fata de aparitia unui material in care romani sunt acuzati ca ar manca pescarusi, caini si sobolani.

Presa a relatat, citand publicatii norvegiene, ca romani fara adapost din Oslo lasa in urma lor "o mizerie crunta".

Jurnalistii norvegieni au sustinut ca romani veniti in Norvegia cauta adapost in parcuri si prind animalele in capcane, de-a lungul raului Aker, ca sa aiba cu ce se hrani. Ei au mai scris ca au descoperit intr-o locuinta ocupata de romani un caine jupuit, pregatit pentru a fi pus pe gratar.

Potrivit unui raspuns MAE transmis la solicitarea MEDIAFAX, scrisoarea ambasadei semnaleaza "caracterul periculos si neconform cu realitatea al utilizarii si promovarii, de catre mass media, a unor informatii care risca sa generalizeze comportamente reprobabile, ce pot fi asociate, in mod nefiresc, cu reprezentantii unei tari".

De asemenea, ambasadorul Daniel Ionita va avea, marti, o intalnire cu seful Politiei din Oslo, prilej cu care va ridica in discutie si aceste aspecte, mai spune MAE.

Si presa din Franta ne-a terfelit in ultimele zile

O emisiune radiofonica umoristica din Franta in care se fac noi glume pe tema romanilor, insinuandu-se faptul ca 85% dintre acestia cersesc, a determinat o reactie dura a MAE, care ii acuza pe realizatorii programului de "xenofobie": Teodor Baconschi se declara "jignit" de atitudinea francezilor si subliniaza ca astfel de emisiuni "pot fi generatoare de discriminare si acte xenofobe", potrivit Mediafax.

Emisiunea in cauza este "On va s'gener", difuzata miercuri, pe Europe 1 si realizata de Laurent Ruquier, in care realizatorul si invitatii sai ironizeaza diferite situatii si personaje. Sectiunea in care ei glumesc pe tema romanilor are aproximativ 8 minute si porneste de la o intrebare formulata de realizator referitor la o statistica pe care doreste sa o faca publica.

"Ce fac 85% din romani si nu fac decat 20% din italieni dar si 100% din francezi?", intreaba moderatorul emisiunii, invitatii lansandu-se intr-o serie de observatii ironice: "Nu este vorba de cersit", "Platesc impozite","Se scolarizeaza, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiaza geografia tarii lor, sunt declarati la starea civila, fac educatie sexuala", sunt raspunsurile date de cei aflati in studio.