Un experiment cu camera ascunsa in 16 orase de pe 4 continente releva ca Helsinki, capitala Finlandei, este locuita de unii dintre cei mai onesti oameni. Potrivit testului realizat de Reader's Digest, care a implicat 192 de portofele "pierdute", Bucurestiul se pozitioneaza pe locul 11 in topul onestitatii, in timp ce ultima pozitie, a saisprezecea, in revine capitalei Portugaliei, Lisabona.

Reporterii Reader’s Digest au imprastiat 192 de portofele in orase din Europa, America de Nord si de Sud, si Asia, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Reader's Digest Romania. Fiecare portofel continea un act de identitate fictiv si un numar de telefon, o fotografie de familie, bonuri de cumparaturi, precum si o suma in moneda locala, echivalenta cu 50 de dolari americani. Ele au lasat portofelele in parcuri, in apropierea unor centre comerciale si pe trotuar, apoi au asteptat sa vada ce se intampla.

Rezultatele experimentului

Din 192 de portofele "pierdute" in 16 orase, au fost returnate 90 - adica 47%.

Clasament

  • Clasament Bucuresti

Cate portofele au fost returnate din cele trei "pierdute" in fiecare zona:

1. Dorobanti 2/3

2-3. Universitate 1/3

2-3. AFI Cotroceni 1/3

4. Calea Vacaresti 0/3

  • Clasament in lume

Cate portofele au fost returnate din cele 12 "pierdute" in fiecare oras:

1. Helsinki 11/12

2. Mumbai 9/12

3-4. Budapesta 8/12

3-4. New York 8/12

5-6. Moscova 7/12

5-6. Amsterdam 7/12

7-8. Berlin 6/12

7-8. Ljubljana 6/12

9-10. Londra 5/12

9-10. Varsovia 5/12

11-12-13. Bucuresti 4/12

11-12-13. Rio de Janeiro 4/12

11-12-13. Zurich 4/12

14. Praga 3/12

15. Madrid 2/12

16. Lisabona 1/12

Concluziile testului, potrivit realizatorilor

* Varsta nu este un factor care determina daca o persoana este sau nu cinstita. In toate cele 16 orase in care s-au pierdut portofele, atat tineri, cat si batrani au returnat sau au pastrat portofelele.

* Sexul persoanelor nu a fost nici el un factor determinant pentru un anumit tip de comportament, desi in doua orase femeile au iesit in evidenta din motive foarte diferite: la Varsovia, toate portofelele nereturnate au fost pastrate de femei; la Ljubljana, din cele sase portofele primite inapoi, cinci au fost returnate de femei.

* Nivelul de bunastare nu ofera nici el o garantie a onestitatii. Moscovitii au returnat 7 din cele 12 portofele, in timp ce in mai prosperul Zurich, numai 4 portofele au fost recuperate.

Lista oraselor incluse in experimentul "Portofelul pierdut"

Orasele in care au fost pierdute portofelele sunt: Bucuresti (Romania), New York (SUA), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania), Budapesta (Ungaria), Helsinki (Finlanda), Lisabona (Portugalia), Ljubljana (Slovenia), Londra (Anglia), Madrid (Spania), Moscova (Rusia), Mumbai (India), Praga (Republica Ceha), Rio de Janeiro (Brazilia), Varsovia (Polonia) si Zurich (Elvetia).

Un caz deosebit a aparut in Zurich, unde unul dintre portofele a fost gasit de un vatman de tramvai care avea nu cu mult peste cincizeci de ani si arata foarte distins in uniforma sa bleumarin, cu sigla VBZ, a companiei de transport public din metropola elvetiana. Dupa ce i-a studiat atent continutul, l-a bagat in buzunar, cu tot cu bani. Reporterii nu au mai primit nicio veste de la el, in ciuda faptului ca VBZ gestioneaza si biroul de obiecte pierdute al orasului, iar cetatenii sunt incurajati sa le predea obiectele gasite angajatilor acesteia

"Portofelul pierdut" in Bucuresti

Realizatorii au ales, in Bucuresti, 4 zone - Dorobanti, Universitate, AFI Cotroceni si Calea Vacaresti - in care au lasat 12 portofele, cate trei in fiecare zona. Patru dintre ele au fost returnate.

"Castigatoare la categoria onestitate a iesit zona rezidentiala Dorobanti-Beller, unde un profesor de sport in varsta de 37 de ani si o contabila de 57 de ani s-au grabit sa returneze portofelele lasate pe trotuar. Unul singur nu l-am primit inapoi: pe cel gasit de un tanar de vreo 25 de ani, cu parul vopsit blond si vestimentatie la moda", se precizeaza in comunicat.

Atat in zona Universitatii, cat si la AFI Cotroceni, a fost recuperat un singur portofel. Doua tinere, o studenta si prietena ei, au contactat proprietarul portofelului imediat ce au gasit obiectul in drumul lor prin fata Teatrului National. La fel au procedat un tanar de 23 de ani si tatal lui, dupa ce au dat peste portofelul pierdut in fata mall-ului.

In ultima zona vizata - Calea Vacaresti - nu a fost recuperat niciun portofel din cele 3. Unul a fost luat de un cuplu de vreo 50 de ani, bine imbracati, care se indreptau spre o statie de autobuz, altul de un cuplu de tineri parinti, ce iesisera sa-si plimbe bebelusul cu caruciorul, iar al treilea de o tanara "rockerita" de vreo 30 de ani, care s-a grabit sa se faca nevazuta, cu portofel cu tot, arata realizatorii.

Asadar, cu un scor de patru portofele returnate din cele 12 "pierdute", Bucurestiul s-a clasat pe locul 11, acelasi loc 11 in clasament fiind ocupat de prosperul oras elvetian Zurich. Pozitionarea plaseaza Bucurestiul inaintea Pragai, Madridului si a Lisabonei.

"Din experimentul acesta reiese ca noi, romanii, avem idei prea negre despre noi", spune analistul media Iulian Comanescu, citat in comunicat. Iar gestul unor turisti romani, aflati in luna aprilie la New York, vine sa confirme spusele analistului. Ei au gasit unul din portofelele pierdute de reporterii Reader’s Digest in Central Park, ridicand astfel orasul american in clasamentul onestitatii

"La Bucuresti, tentatia castigului facil sau, in cel mai bun caz, nepasarea, a invins de cateva ori bunele intentii. Din fericire, nu de fiecare data. Lor, celor patru Oameni care au returnat portofelele, vreau sa le multumesc. Datorita lor, orasul nostru nu a ajuns in coada clasamentului cinstei. De asemenea, vreau sa-mi exprim gratitudinea fata de alti oameni admirabili: turistii romani din New York, care au ridicat procentul onestitatii in metropola americana", spune si Anca David Titorov, redactorul-sef al revistei Reader's Digest Romania.