Grupul petrolier norvegian Statoil a descoperit un nou zacamant "major" de petrol in marea Barents, care ar putea contine pana la 300 de milioane de barili echivalent petrol extractibil, relateaza AFP.

Botezat Havis, acest zacamant este geamanul lui Skrugard, un alt zacamant descoperit de Statoil in aprilie, ceea ce confirma potentialul acestor ape foarte putin explorate ale marii Barents.

Impreuna, cele doua zacaminte ar putea contine intre 400 si 600 milioane de barili, potrivit cifrelor provizorii anuntate de grupul petrolier intr-un comunicat de presa.

Zacamintele Skrugard si Havis sunt vecine dar nu comunica intre ele, fiind separate de doar circa 7 km, si urmeaza sa fie explorate in comun, permitand astfel reducerea costurilor de dezvoltare.

Cele doua zacaminte sunt controlate de Statoil (50%), italienii de la Eni (30%) si societatea publica norvegiana Petoro (20%).

Chiar si luat impreuna, zacamintele au marime modesta in raport cu mastodonti precum Statfjord (circa 3,6 miliarde de barili), descoperit in Marea Nordului in 1974.

Dar ele deschid perspective promitatoare in Arctica pentru Norvegia, tara a carei productie de hidrocarburi scade in continuu in ultimii zece ani.

Regiunea este cu atat mai atragatoare cu cat Norvegia si Rusia au incheiat in 2010 un diferend frontalier vechi de 40 de ani asupra unei zone de 176.000 km2.