Isabel Allende, una dintre cele mai importante scriitoare sud-americane, povestitoare fabuloasa ale carei carti au devenit bestselleruri la scurt timp de la aparitie, va fi recompensata cu Premiul International pentru Literatura „Hans Christian Andersen“.

Isabel Allende, foto: Lori BarraFoto: Humanitas

Casa spiritelor, Despre dragoste si umbra, Eva Luna, Povestirile Evei Luna, Planul infinit, Paula, Fiica norocului, Tara mea inventata, Zorro, Inés a sufletului meu, Insula de sub mare, titluri traduse in peste treizeci de limbi si vandute in milioane de exemplare, au aparut in romana la Editura Humanitas Fiction, in seria de autor dedicata scriitoarei Isabel Allende.

Ceremonia de decernare a premiului, dedicat autorilor ale caror scrieri amintesc de creatiile lui Andersen fie prin genul literar abordat, fie prin calitatea de povestitor exceptional, va avea loc pe 30 septembrie, la Odense, in Danemarca, informeaza Editura Humanitas. Premiul a mai fost acordat in 2007 lui Paulo Coelho, iar in 2010, lui J.K. Rowling.

Despre acordarea premiului International pentru Literatura „Hans Christian Andersen“, Isabel Allende a declarat: „Am primit vestea cu multa bucurie si mandrie. Premiul «Hans Christian Andersen» este un prilej de a-mi arata recunostinta fata de Danemarca si fata de cititorii mei fideli. Ma bucur in mod special deoarece sper ca putin din magia lui Andersen, un maestru al povestirii, sa se transfere si asupra mea. Povestile lui mi-au modelat copilaria, iar mai tarziu au devenit o sursa constanta de inspiratie si de uimire. Este greu de exprimat cat de recunoscatoare sunt pentru acest premiu!“

Isabel Allende, nepoata fostului presedinte chilian Salvador Allende, s-a nascut in 1942 la Lima, in Peru. Isi petrece copilaria in Chile, iar in timpul dictaturii lui Pinochet se refugiaza in Venezuela, unde ramane timp de cincisprezece ani si lucreaza ca ziarista. In 1982, primul sau roman, Casa spiritelor, are un succes fulminant si devine imediat bestseller internaţional. In 1984 publica Despre dragoste si umbra, apoi Eva Luna (1987), Povestirile Evei Luna (1989) si Planul infinit (1991). Un an mai tarziu fiica scriitoarei moare in urma unei crize de porfirie. Urmatoarea ei carte, Paula (1994), ii este dedicata. De acelasi succes se bucura insolitul volum Afrodita (1997), romanele Fiica norocului (1999) si Portret in sepia (2000), volumul de memorii Tara mea inventata (2003) si romanul Zorro (2005). In 2006 ii apare romanul Inés a sufletului meu, in toamna lui 2007 publica romanul autobiografic Suma zilelor, in 2009, Insula de sub mare, iar in 2011, Caietul Mayei. In 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, iar in 2004 a fost primita in American Academy of Arts and Letters.