Stagiunea 2011-2012 a seriei „Concertelor Enescu” la ICR Londra a fost deschisă în seara zilei de 6 octombrie cu un concert susţinut de Trio Contraste. Format din trei muzicieni de excepţie, Ion Bogdan Ştefănescu (flaut), Sorin Petrescu (pian) şi Doru Roman (percuţie), ansamblul a prezentat la Londra, pentru prima dată de la înfiinţarea seriei de concerte, în 2007, un program integral românesc.

Repertoriul serii a cuprins, în premieră pentru sala de concerte din Belgrave Square, trei scene din opera Oedipe de George Enescu, dar şi compoziţii de Dinu Lipatti sau Constantin Silvestri şi lucrări semnate de muzicieni români contemporani printre care îi amintim pe Adrian Enescu, Violeta Dinescu şi Dan Dediu.

Cele peste 120 de persoane prezente în public au primit concertul cu entuziasm, rechemând Trio Contraste pe scenă de două ori. Bis-urile alese, prelucrări simfonice după Căluşul şi Geamparaua dobrogeană, au încheiat în aplauze o seară în care muzica clasică, cea contemporană şi filonul folcloric românesc s-au îmbinat perfect, informeaza ICR Londra.

Trio Contraste a luat fiinţă în anul 1986 şi a avut concerte pe scene de renume în România, Germania, Olanda, Luxemburg, Franţa, Danemarca, China, Austria, Suedia şi Polonia. Toţi cei trei membri ai formaţiei au şi o impresionantă carieră solo. Atunci când se reunesc însă, scopul lor principal este promovarea muzicii româneşti contemporane. Cea mai mare parte a repertoriului este compusă din compozitori români importanţi precum Anatol Vieru, Aurel Stroe, Myriam Marbé, Stefan Niculescu, Nicolae Brandus. Trio Contraste este invitat permanent al Festivalului de Muzică Internaţională Contemporană, care are loc în fiecare an în mai. De asemnea, ansamblul a participat la multe festivaluri internaţionale dintre care amintim East – Vest Amsterdam; Contemporary Music Festival – Huddersfield; Nueva Musica – Bogota; Musicarama – Hong- Kong; Piano Plus Festival – Bamberg and Zeit fur Neue Musik – Bayreuth.

Seria "Concertelor Enescu", organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, a fost iniţiată în anul 2007, sub patronajul ASR Principesa Margareta a României. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în prima joi a lunii, din februarie până în iunie (iulie) şi din octombrie până în decembrie. Programul a atras până acum o serie intreagă de muzicieni de primă mână şi de ansambluri renumite, care au reuşit să ofere publicului interpretari de cea mai înaltă ţinută ale pieselor enesciene. Din octombrie 2011 Institutul Cultural Român din Londra acordă Bursa Enescu câte unui student eminent la Royal Academy of Music şi Guildhall School of Music and Drama.

Potrivit ICR Londra, in luna noiembrie, programul seriei "Concertelor Enescu" va continua cu un concert susţinut de viloncelistul Cătălin Ilea şi pianistul Mihail Abramovici.