Avocatul lui Anders Behring Breivik si-a exprimat ingrijorarea ca asasinul in masa devine un "model" pentru altii, insa a aparat dreptul extremistului de a se exprima, apreciind ca arma cea mai puternica impotriva discursului sau ramane dezbaterea deschisa, relateaza AFP.

"Ceea ce este cel mai ingrijorator sunt informatiile recurente din intrega lume care arata ca Breivik este din ce in ce mai mult un model in anumite medii", scrie Geir Lippestad intr-o noua carte publicata in Norvegia, potrivit Mediafax.

"Cand vedem imagini din Rusia, din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Grecia, Suedia si alte tari unde are sustinatori, este clar ca Breivik este pe cale sa devina un model care poate influenta alte persoane, avand conceptii, idei si proiecte care pot transorma tineri in teroristi si nu cetateni care sa respecte legea", explica el.

Breivik suporta pedeapsa maxima, 21 de ani de inchisoare cu posibilitatea extinderii acesteia, pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011, dupa ce a detonat o bomba in apropiere de sediul Guvernului din Oslo si a deschis focul asupra unei intalniri a Tinerilor Socialisti de pe insula Utoeya.

Atacuri similare au fost efectuate sau dejucate in mai multe tari, intre care Polonia si Republica Ceha.

"Daca ne gandim, acest lucru nu este atat de inexplicabil precum pare", apreciaza Lippestad.

"Exista foarte multi tineri care sunt in cautare. Exista foarte multe persoane care sunt furioase, lipsite de speranta din cauza situatiei in care se afla si carora le lipseste educatia elementara sau setul de atitudini (...) care sa-i faca sceptici in fata violentei sau gandirii totalitare", scrie el.

In cartea sa intitulata "Det vi kan staa for" ("Ceea ce putem apara"), avocatul, apreciat aproape unanim in Norvegia pentru felul in care l-a aparat pe Breivik in numele statului de drept, afirma ca cea mai buna modalitate de a lupta impotriva extremismului este prin dezbaterea ideilor.

Inchis sub regim special de inalta securitate, Breivik s-a plans in repetate randuri de cenzurarea schimburilor sale cu lumea exterioara, corespondenta sa fiind intrerupta de administratia inchisorii.

Continuarea corespondentei intre Breivik si mediile extremiste "este un lucru rau, insa, din pacate, este ceva ce trebuie sa toleram in numele libertatii de exprimare", subliniaza Lippestad.

"Solutia nu este sa interzicem, ci sa promovim contraargumentele, care daca sunt la fel de puternice ca ideile extremiste, le vor prabusi si reduce la cenusa", a declarat el.