Danemarca intentioneaza sa revendice Polul Nord in afara de teritoriile pe care le detine deja in Oceanul Arctic (Insulele Feroe si Groenlanda), scrie marti site-ul danez Informatii, citand un document strategic al Ministerului Afacerilor Externe, relateaza AFP.

"Tara intentioneaza sa revendice platoul continental in cinci zone din jurul Insulelor Feroe si Groenlanda, inclusiv Polul Nord in sine", in conformitate cu documentele diplomatice care urmeaza sa fie publicate in iunie.

Adoptarea de catre Danemarca a planului intitulat "Strategia pentru regiunea arctica 2011-2020" ar putea crea tensiuni cu Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada si Norvegia, celelalte tari riverane.

Potrivit Institutului American de Geofizica (USGS), Cercul Arctic ar putea contine o cincime din rezervele de hidrocarburi nedescoperite din lume, 13% petrol si 30% gaz, cea mai mare parte situate in mare.

Subsolul Polului Nord in sine nu pare sa gazduiasca mari rezerve de hidrocarburi, dar are o valoare simbolica: in 2007, Rusia a instalat un"steag" pe fundul Oceanului Arctic la Polul Nord cu ajutorul unui mini-submarin.

Tarile riverane Arcticii au in prezent o zona economica de 200 de mile marine in largul coastelor lor. Pretentiile lor pentru restul teritoriului urmeaza sa fie analizate sub egida Conventiei ONU privind dreptul marii (UNCLOS).