Reuniunea Grupului Bilderberg din acest an a inceput joi, la Copenhaga, in conditii de securitate ridicata, ascunsa de privirile publice, asta dupa ce anul trecut fusese facuta o tentativa de transparentizare prin instalarea unui birou pentru presa, initiativa care nu a durat insa prea mult, scrie The Independent. Faptul ca trei jurnalisti au fost retinuti pe holurile Hotelului Marriott, unde se desfasoara evenimentul, dupa ce au refuzat sa stearga o inregistrare in care ii intrebau pe organizatorii conferintei Bilderberg despre activitatile lor nu face decat sa contribuie la acuzatiile de caracter conspirativ.

Proteste anti-Bilderberg (2009)Foto: Captura Youtube.com

Grupul Bilderberg, din care fac parte personalitati politice, jurnalisti si oameni de afaceri din Europa Occidentala si America de Nord, sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita. Din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial.

Organizatorii au incercat si anul acesta sa faca un pas in directia unei oarecare doze de transparenta anuntand o lista a prim-ministrilor, directorilor executivi si a sefilor militari care participa la eveniment, precum si temele de discutie, printre care se numara si o intalnire pe tema "Confidentialitatea exista?". Asta dupa ce anul trecut, cu ocazia intalnirii desfasurate la Watford, Marea Britanie, pentru prima data in 59 de ani, grupul Bilderberg a decis sa instaleze un birou pentru presa. Insa cu o zi inainte de demararea discutiilor, adresa de email pentru contacul cu presa a disparut de pe site-ul evenimentului, anunta la acea vreme The Guardian.

In pofida noilor eforturi de deschidere, organizatorii Reuniunii Grupului Bilderberg sunt foarte sensibili la infiltrari radicale. Marti seara, 3 jurnalisti autointitulati "InfoWarriors" (afiliati site-ului InfoWars) au fost retinuti de politia daneza dupa ce au incercat sa discute cu organizatorii conferintei.

O jurnalista britanica independenta, Hannah Borno, care statea in hotel, a fost data afara din incinta dupa ce a fost vazuta vorbind cu jurnalistii InfoWars.

Printre participantii la reuniunea din acest an din Danemarca numara si Keith Alexander, fostul director al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA, in functie in momentul dezvaluirilor facute de fostul consultant NSA Edward Snowden cu privie la operatiunile de supraveghere la scara larga desfasurate de agentia americana.

Alti invitati la eveniment sunt: cancelarul britanic GeorgeOsborne si omologul sau din partea Partidului Laburist Ed Balls, secretarul penru Dezvoltare Internationala Justine Greening, expertula merican in politica externa Henry Kissinger.

Printre oamenii de afaceri care au primit invitatii la conferinta se numara sefii Shell, BP, Airbus, HSBC, Saab, AXA, Google, si Linkedin. Acestia vor sta alaturi de jucatori cheie pe scena globala cum ar fi sefa FMI Christine Lagarde si oficiali din cadrul Bancii Centrale Europene. Vor participa si presedintii Goldman Sachs si Lazards.

Din sfera serviciilor de securitate, alaturi de Keith Alexander particpa seful MI6 Sir John Sawers.

Pe agenda de discutii a evenimentului se gasesc teme precum:

  • "Viitorul democratiei si capcana clasei de mijloc";
  • "Noua arhitectura din Orientul Mijlociu";
  • criza geopolitic majora a momentului -  "Ucraina".

In numeroase randuri natura confidentiala a Conferintei Bilderberg de a starnit suspiciuni ca evenimentul este folosit pentru a modela politica globala in detrimentul controlului democratic. Se spune ca ideea monedei euro a luat nastere la o astfel de intalnire in anii nouazeci.