CE a lansat zilele trecute doua rapoarte importante pe mediu aratand ca doar 18 metale sunt reciclate in proportie de peste 50 %, in vreme ce majoritatea metalelor nu ajung nici macar la o rata de reciclare de 1 %.

Dan Ceausescu si Lorita ConstantinescuFoto: Arhiva personala

Romania recicleaza in prezent doar 1% din deseurile pe care le produce, iar tinta de reciclare de 50 la suta pana in 2020 nu mai poate fi atinsa, motiv pentru care statul propune o lege de management al deseurilor care va include si o serie de noi taxe.

Anul trecut romanii au depus selectiv cu 60% mai multe deseuri de ambalaje care au ajuns la reciclare, decat in 2009. Infrastructura de colectare selectiva s-a marit cu 50%, astfel incat in acest moment peste 4 milioane de romani au acces la containerele albastru, verde si galben.

Despre cati bani pierde Romania ca nu recicleaza corespunzator, ce sanctiuni riscam din partea UE si de ce nu exista o implicare corespunzatoare din partea cetatenilor, firmelor si a autoritatilor am discutat cu Lorita Constantinescu, director PR Eco-Rom Ambalaje si cu si Dan Ceausescu, director Filiala Urban SA Bucuresti.

Citeste raspunsurile invitatilor pe Euractiv.ro

Pe scurt:

  • Un bucurestean genereaza aproximativ 350 de Kg de gunoi / an (deci o familie de 3 persoane depune anual peste 1 tona de gunoi)
  • Bucurestiul are aprox 1.800.000 de locuitori; rezulta ca, anual in Bucuresti sunt produse peste 600.000 de tone de deseuri municipale; din aceasta cantitate, o parte ajunge la reciclare - in principal deseurile de ambalaje, prin sistemul de colectare selectiva, iar restul se depoziteaza pe groapa.
  • Aproximativ 50% din deseurile municipale reprezinta deseuri reciclabile – care nu ar trebui sa ajunga pe groapa de gunoi
  • Ce intra in deseurile municipale: deseurile de ambalaje, deseurile de electrice si electronice, textile, deseuri biodegradabile, materiale de constructii – tot ce genereaza populatia
  • În România, 99 % din toate deşeurile municipale merg la groapă (conform raportului Eurostat 2009), faţă de media europeană de 38%. Asta în pofida ţintelor de reciclare şi revalorificare impuse de UE. Până în 2020, şi România trebuie să ajungă la o ţintă de reciclare de 50 la sută pe toate fluxurile de deşeuri – din totalitatea deseurilor municipale
  • Gunoiul costa: cu cat generezi mai mult gunoi, cu atat trebuie sa platesti mai mult – pe principiul poluatorul plateste; daca nu esti responsabil, platesti. In plus, in Romania anului 2011, trebuie sa facem clar diferenta intre gunoi si deseu (deseul este reciclabil, este un produs care se poate refolosi); doar gunoiul ajunge pe groapa
  • In Romania, costul gunoiului este derizoriu, astfel incat co-interesarea financiara (sa generez mai putin gunoi ca sa platesc mai putin) nu exista; colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje este alternativa gratuita – poti sa arunci selectiv fara sa coste.
  • La nivelul lui 2011, prin finantarea industriei, 4 milioane de romani au la dispozitie sistemul de colectare selectiva pentru deseurile de ambalaje, in 150 de localitati
  • Incepand cu 15 iulie 2010, prin lege, fiecare localitate este obligata sa puna pe groapa cu 15% mai putin gunoi decat luna iunie; in caz contrar, fiecare autoritate locala (Primarie) va plati o amenda de 100 ron/tona de gunoi depusa in plus – bani care se duc la AFM (car eplateste amenda la Bruxelles)

Invitatii asteapta intrebarile tale aici