Slovacia a facut fata cu bine retrogradarii ratingului de catre Standard & Poor's, iar luni a vandut obligatiuni cu scadenta la 12 luni in valoare de 294 milioane de euro, de doua ori mai mult decat suma programata, potrivit The Guardian. De asemenea, randamentele cerute de investitori au scazut usor, la 1,96% de la 2% la licitatia similara anterioara.

Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a zece tari din zona euro si l-a mentinut la alte sapte tari, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar. Calificativele acordate Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce cele ale Italiei, Ciprului, Portugaliei si Spaniei au pierdut doua trepte. Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

S&P a avertizat totodata ca masurile de austeritate nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele financiare ale Europei. Reprezentantii agentiei sunt de parere ca, singure, masurile de austeritate "risca de devina auto-distructive" si, in plus, "nu acopera intregul spectru al turbulentelor financiare".