Peste 7 milioane de dolari au plecat din compania de telecomunicatii Ericsson catre firme offshore si conturi bancare din Elvetia pentru ca apoi sa ajunga in buzunarele unor politicieni romani, scrie RISE Project. Compania suedeza isi acuza fostii manageri din Romania ca au deturnat acesti bani, in timp ce managerii spun ca au folosit sumele pentru a plati politicieni care au facilitat obtinerea de contracte in Romania pentru Ericsson.

RISE Project, in colaborare cu jurnalisti suedezi, a obtinut un set din documentele procesului intentat de firma Ericsson Suedia fostului sau executiv din Romania - Thomas Lundin.

Lundin sustine ca nu a tinut nici un ban pentru el, ci a folosit toti banii pentru a plati decidenti politici de la Bucuresti care au ajutat Ericsson sa-si dezvolte afacerile in Romania. Marturia lui Lundin din fata unei curti de arbitraj din Suedia este practic un denunt al coruptiei din Romania. Fostul director general al Ericsson Romania a sustinut in fata Curtii ca nu are cum sa justifice platile facute politicienilor fiindca acestia nu i-au dat chitante. El mai adauga ca board-ul Ericsson Romania a stiut de aceste plati.

Thomas Lundin descrie un sistem financiar foarte complex prin care s-au facut platile si mai adauga ca rolul acestui mecanism a fost sa stearga urma banilor pentru ca la final nimeni sa nu poata identifica Ericsson ca platitor.