Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, este in campanie electorala si foloseste tema romilor pentru a castiga voturi, a declarat miercuri, la TVR 1, ministrul de Externe, Titus Corlatean, el aratand totodata ca oficialul are un profil "usor cam nervos".

"Nu neaga nimeni faptul ca exista o problema legata de integrarea romilor in diferite societati europene, dar de aici a folosi, chiar si in state nordice, si acest lucru este surprinzator, aceasta tema pentru a castiga voturi si pentru a ofensa un guvern si o tara cum este cazul Romaniei e o chestiune inacceptabila", a precizat ministrul de Externe, adaugand ca in Suedia vor avea loc alegeri in curand, iar Birgitta Ohlsson face parte "dintr-un partid liberal micut, la limita intrarii in Parlament", transmite Mediafax.

Seful diplomatiei a spus ca s-a intalnit cu ministrul pentru Afaceri Europene, anul trecut, in Suedia, iar discutia a fost "serioasa, asezata". "Ii cunosc profilul, calificat in Suedia ca usor cam nervos inclusiv in viata politica", a mai spus Corlatean.

Ministrul de Externe a reamintit faptul ca ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, marti, ca nu s-a pus problema refuzarii unor cooperari. "Nu in sensul in care doamna ministru sugera in acest interviu (acordat publicatiei suedeze Dagens Nyheter - n.r.) a unui mecanism de monitorizare europeana pentru Romania, nu. Asta este inacceptabil si nici Comisia Europeana nu accepta acest lucru", a subliniat Titus Corlatean.

Totodata, ministrul a precizat ca Birgitta Ohlsson nu a discutat personal cu cineva acest tip de proiect, ci a fost o discutie intre un secretar de stat suedez si un secretar de stat roman. Acesta din urma a transmis interlocutorului din Suedia ca autoritatile romane au "toata deschiderea sa coopereze", a spus Titus Corlatean.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat, marti, "furia" fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

"Sunt furioasa, dezamagita si imi pare rau. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson intr-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Ministrul a dezvaluit ca Guvernul roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.

"Cred ca este o problema de inertie si prestigiu politic: nu se vrea ca alte tari sa se amestece in afacerile politicii interne. In plus, nu este un lucru cu care guvernele si alesii romani sa castige alegeri. Ma infurie dezinteresul pe care l-au aratat pentru acest subiect", a continuat ministrul.

In replica, ministrul Fondurilor Europene a catalogat drept "un pumn in gura" aruncat Romaniei declaratia oficialului suedez care a sustinut ca Bucurestiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinati romilor.

"Sunt profund ingrijorat de "furioasa" pozitie exprimata recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson si de abordarea total nedreapta si nediplomatica fata de Romania. Tara noastra nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene! Romania a fost si ramane deschisa oricarei forme de cooperare in acest sens. Guvernul pe care il reprezint a spus-o in nenumarate randuri: declaratiile de bune intentii trebuie sa se transforme in fapte concrete si exact asa si este. Asadar, exista nu doar interes, ci si vointa politica din partea autoritatilor romane in utilizarea fondurile europene de care beneficiaza, in absolut toate domeniile", a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca Romania nu a stopat niciodata negocierile cu celelalte state in problematica roma, iar dialogul a fost "constructiv", si "deloc furios", pe baza unui "parteneriat onest" intre state care sa conduca Europa catre o solutie cat mai eficienta legata de comunitatea roma.

Teodorovici a declarat ca "pumnul in gura" aruncat Romaniei, prin vocea ministrului Brigitta Ohlsson, "nu tine deloc seama de parteneriatul de care credeam ca ne bucuram, cu atat mai putin de un set de valori si de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apara si nici de drepturile fiecarui cetatean european, indiferent de etnia sa".