Un tribunal din Norvegia a condamnat doi barbati care planuiau sa atace ziarul danez Jyllands-Posten, dupa ce publicatia a tiparit mai multe caricaturi ale profetului Mahomed, informeaza BBC. Este pentru prima data cand Norvegia pune in aplicare legislatia antiterorism.

Unul dintre barbati, Mikael Davud, care avea legaturi cu reteaua Al-Qaeda, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, in timp ce al doilea suspect a primit o pedeapsa de trei ani si jumatate. Un alt suspect, David Jakobsen, a efectuat deja cele patru luni de detentie. El a alertat serviciul de securitate, dupa ce a cumparat peroxid de hidrogen (apa oxigenata) dintr-o farmacie din Oslo.

Unul dintre judecatori a declarat ca Davud "a planuit atacul impreuna cu Al-Qaeda". In timpul procesului, procurorii au dezvaluit ca Davud a invatat sa foloseasca substantele explozive intr-o tabara Al-Qaeda din Pakistan si planuia sa atace ziarul danez. De asemenea, cei trei acuzati intentionau sa-l ucida pe Kurt Westergaard, cel care a desenat unele dintre caricaturi.

Cei trei barbati, arestati in iulie 2010, au negat acuzatiile, desi Davud a recunoscut ca planuia sa atace interesele chinezilor din Norvegia, din cauza tratamentului de care au parte etnicii uiguri in China.