Politia din Oslo a explicat duminica trecerea intervalului de timp de aproximativ o ora intre primul mesaj care anunta impuscaturile de pe insula Utoeya si arestarea atacatorului. Criticile au aparut dupa ce potrivit primelor indicii agresorul a tras aproape o ora si jumatate asupra unei adunari de 600 de tineri, facand 86 de victime, relateaza AFP.

In cadrul unei conferinte de presa, organizate duminica, un oficial al politiei din Oslo, Johan Fredriksen, a explicat ca politia locala a primit primul mesaj de alerta asupra atacului armat la ora 17:26 (15:26 GMT).

La ora 17:30, politia locala a raportat incidentul la politia din Oslo, care a solicitat in mod oficial asistenta opt minute mai tarziu, la 17:38.

Utoeya fiind situata la aproximativ patruzeci de mile departare, o echipa de politisti inarmati a ajuns pe insula cu barca la 18:25 iar suspectul, Anders Breivik Behring, s-a predat fara a opune rezistenta doua minute mai tarziu.

Behring Breivik "a utilizat doua arme si era inca in posesia unei cantitati semnificative de munitie", a mai precizat Johan Fredriksen.